Tümörlü dokuların yerini ‘vücut içi GPS’ implantlar tespit edebilecek

Tümörlü dokuların yerini ‘vücut içi GPS’ implantlar tespit edebilecek

 

Tümörlü dokuların yerini ‘vücut içi GPS’ implantlar tespit edebilecek.

İnsan vücudunun içini araştırmak, genellikle bir hastayı kesmeyi veya yerleşik kameralarla uzun tüpleri yutmayı gerektirir. Peki  doktorlar daha ucuz ve daha az zaman alıcı bir şekilde daha iyi bir bakış açısı elde edebilirler mi?

Bilim insanları  doktorların tümörleri izlemek ve hatta ilaçları dağıtmak için vücut içine  sensör yerleştirebilecekleri bir gelecek öneriyor.

MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’ndan (CSAIL) bir ekip, ReMix adı verilen bir “vücut içi GPS” sistemi ile tam olarak bunu yapmaya çalışıyor. Otomobillerde veya telefonlarda kullanılan uydu GPS sistemi mantığı ile çalışan teknolojide herhangi bir kabloya, narkoza veya ameliyata gerek duyulmuyor.

‘ReMix’ adı verilen sistemde ağız yoluyla yutacağınız bir implant vücudunuz içerisinde yol alırken santim santim takip edilebiliyor. Bir tümöre hedeflenen navigasyon sistemi ile hedefine ulaştığında doktorlara uygulamaları gereken terapi için çok daha belirgin bir yer gösteriyor. Bu sindirilebilir implantlar aslında küçük işaretleyiciler ve yalnızca radyo sinyallerini yansıtıcı görev görüyorlar. Bu nedenle herhangi bir güç ünitesine ihtiyaç duymuyorlar.

Bugüne kadar bu tekniğin uygulanamamasındaki neden insan cildinin sinyalleri son derece iyi şekilde yansıtıyor olmasıydı. Bu nedenle en güçlü sinyaller dahi vücudun içerisinde ulaşamadan geri dönüyor. Ciltten yansıyan sinyaller vücudun içerisinde tespit edilmeye çalışılan sinyallerden 100 milyon kat daha güçlü oluyor. Ekip, bunun üstesinden gelmek için, müdahale eden cilt sinyallerini ölçmeye çalıştıkları sinyallerden esas olarak ayıran bir yaklaşım tasarladı. Bunu, “diyot” adı verilen küçük bir yarı iletken cihaz kullanarak yaptılar ve bu, sinyalleri bir araya getirerek takımın cilt ile ilgili sinyalleri filtreleyebilmesini sağladı. Örneğin, cilt F1 ve F2 frekanslarında yansırsa, diyot F1-F2 ve F1 + F2 gibi bu frekansların yeni kombinasyonlarını oluşturur. Tüm sinyaller sisteme geri yansıdığında, sistem yalnızca birleşik frekansları alır ve hastanın cildinden gelen orijinal frekansları filtreler.

İşte ReMix sisteminin farkı bu güçlü sinyaller ile işaretleyici implantın sinyallerini ayırt edebilmesi ve hangi sinyallerin implanttan geldiğini net şekilde gösterebilmesi oldu.

Bilim insanları son olarak  hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde vücuttaki bir noktayı 1,4 cm’lik hata payı ile tespit etmeyi başardı. 1,4 cm’lik hata payını GPS kullanımı ile orantılarsak bu; dünya haritası üzerinde bir binadan ziyade şimdilik sadece binanın içinde olduğu şehri bulabilmenize benziyor. Her ne kadar klinik olarak kullanılabilmeye başlanması için hata payının milimetrelere inmesi gerekiyorsa da yakında bu teknoloji sayesinde örneğin bir tümörün yeri oldukça keskin bir şekilde belirlenebilecek ve kanserli hücrelere uygulanacak olan terapiler sağlıklı dokulara zarar vermeden ifa edilebilecek.Bilim insanları şimdi hata payını azaltarak ve vücut içerisinde hedeflenilen noktaya ulaşarak doktorlara belirgin bir yol göstermeye çalışıyor.

 

KAYNAKÇA

  1. https://shenzhen.blog/scientists-have-developed-a-gps-system-that-can-track-inside-the-human-body/
  2. https://news.mit.edu/2018/gps-inside-your-body-0820
  3. https://www.cnet.com/news/scientists-have-developed-a-gps-system-that-can-track-inside-the-human-body/#:~:text=Search-,Scientists%20have%20developed%20a%20’GPS’%20system%20that%20can%20track%20inside,an%20accuracy%20of%201.4%20centimeters.&text=If%20you%20want%20to%20find,does%20a%20pretty%20good%20job.&text=Now%20apply%20that%20philosophy%20to%20the%20human%20body.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir