korona virüs ile mücadelede yapay zekanın kullanımı

KORONA VİRÜS İLE MÜCADELEDE YAPAY ZEKANIN KULLANIMI

KORONA VİRÜS İLE MÜCADELEDE YAPAY ZEKANIN KULLANIMI

 

Dünya şu an korona virüs ile mücadele etmektedir. Gerek korona virüs tanısında gerekse tedavisinde farklı yöntemler denenmektedir. Salgınların yayılımını izlemek, tahmin etmek ve kontrol altında tutmak için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biri de yapay zekanın (Al) kullanımıdır. Şimdi korona virüs (covid – 19) ile mücadelede yapay zekanın kullanımını inceleyeceğiz.

Korona virüs tehlikesinden, herkesten önce, Kanadalı bir start-up olan Bluedot haberdardı. Bulaşıcı hastalıkları izleyen, salgın ve virüs yayılımlarını tahmin etmek için makine öğrenmesi temelli yapay zekâ uygulaması kullanan şirket yetkililere bir salgın alarmının olduğunu 2019’un aralık ayında iletti.

Gazete haberleri, bilet satışları, nüfus yoğunluğu, iklim bilgisi gibi 100 değişik veri kümesini kullanan bu uygulama, henüz Çin Covid-19 ile ilgili açıklamada bulunmadan önce, Wuhan kentinde bir zatürre salgınının olduğunu belirleyerek, bu salgından etkilenecek diğer şehirleri de net bir şekilde işaret etti.

Hastalığın ortaya çıkışıyla birlikte, korona virüsün yayılımını takip eden ve tahminler yürüten çeşitli yapay zekâ uygulamaları da hızlı bir şekilde geliştirilmeye başlandı. Örneğin, HealhMap2 isimli sistem, salgın bilimciler tarafından genelde göz ardı edilen Google aramaları, sosyal medya paylaşımları, bloglar, tartışma forumları gibi dolaylı bilgi kaynaklarını da kullanarak hem virüs yayılımı üzerine matematiksel tahminlerde bulunuyor hem de toplumların korona virüs karşısındaki tavırlarına dair analiz ve tahminler ortaya koyuyor.

korona virus ile mucadelede yapay zekanin kullanimi

Covid-19’a yol açan virüsün teşhisi, enfekte kişilere yönelik tedavi çalışmaları ve aşı araştırmalarında da çeşitli yapay zekâ uygulamaları sıklıkla kullanılıyor. Bu salgında, yapay zekâ tarafından korona virüsün genom dizilimi ve protein yapısına dair üretilen tahminler, bilim adamlarını aylarca deney yapmaktan kurtardı denilebilir.

Hem virüsün teşhisi için gerekli olan tanı kitlerinin geliştirilmesinde hem de virüse karşı aşı çalışmalarında zorunlu olan ilk adım, virüsün genom diziliminin belirlenmesidir. 2003’te yaşanılan SARS salgınındaki virüsün genom diziliminin belirlenmesi neredeyse 1 yıl sürmüştür. C

ovid-19 hastalığına yol açan SARS-CoV-2 virüsünün genom dizilimi ise Çinli bilim insanları tarafından yalnızca bir ay gibi çok kısa bir süre içerisinde belirlendi. Bu dizilim, bilimsel topluluklarla paylaşılarak, ülkelerin kendi tanı kitlerini hızlı bir şekilde üretmesine fırsat verilmiş oldu. 3 Virüsün genom dizilimi için kullanılan sanal modellemelere dayalı yapay zekâ uygulamaları, bu sürecin hızlanmasındaki en önemli faktör olarak görülüyor.

 

Virüs Teşhisinde Al Kullanımı ;

  • Virüsü teşhis etmek için Beijing merkezli bir start-up olan Infervision geliştirdiği yapay zeka tabanlı çözüm ile hastalığın etkili bir şekilde tespit edilip izlenmesine olanak sağlayan bir sistem geliştirdi. Teşhis hızını artıran bu çözüm sayesinde, hastanelerde artan paniğin azaltılması da sağlanmakta. Infervision’ın yazılımı virüsün neden olduğu zatürre belirtilerini tespit ederek, yorumlamaktadır. Yazılım , Covid-19’a bağlı akciğer iltihabının tipik veya kısmi sendromlarını teşhis edebiliyor.
  • Çin e-ticaret devi Alibaba da saniyeler içerisinde, virüsü % 96 oranında doğruluk ile teşhis etmeyi başaran AI destekli bir sistem hayata geçirdi. Alibaba’nın sistemi, 5.000 teyit edilmiş Korona virüs vakasından alınan görüntüler ve veriler üzerinden eğitilerek geliştirildi ve şu anda Çin’de 100’den fazla hastanede kullanılmaktadır.İki sistem de hastaların göğüs CT taramaları (tomografi) analiz edilerek geliştirilmektedir.
  • Çin’in gelişmiş gözetim sistemi, ateşi olan ve virüs olma olasılığı daha yüksek olan kişileri tanımlamak için SenseTime’ın yüz tanıma teknolojisini ve sıcaklık algılama yazılımını kullanmaktadır.

Rutin İşlerde Robotların Kullanımı;

  • Fiziksel robotlara virüs bulaşmadığından dolayı, virüs salgınına yönelik pek çok rutin görevleri yerine getirme (temizlik, sterilizasyon, yemek ve ilaç tedariği, vb) ve insan temasını azaltma adına kullanılabilmekte. Danimarka merkezli Blue Ocean Robotics firmasının robotları bakteri ve virüsü öldürmek üzere ultraviyole ışık kullanmaktadır. Ayrıca, hastanelerde yemek getirmede kullanılan Pudu Technology’nin robotları Çin’de hastanelerde kullanılmaktadır.

Yeni İlaç Geliştirmede Teknolojiden Yararlanma;

  • Google’ın DeepMind birimi, en gelişmiş AI algoritmaları ve derin öğrenme sistemlerini virüsü oluşturabilecek proteinleri anlamak için kullandı ve bulguları virüse yönelik tedavi geliştirmede yardımcı olmak adına yayınladı. Bununla birlikte BenevolentAI firması AI sistemlerini Korona virüs tedavisine yardımcı olmaya yönelik kullanmaktadır. Firma, salgından sonra, piyasada virüse yönelik etkili olabilecek ilaçları belirlemek adına öngörü yeteneklerini kullandı.

Daha fazla yazı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Anemi değilsiniz ve kanınız eksiliyor. Nedenini merak ediyorsanız buraya tıklayın.

 

KAYNAKÇA

[1] https://fikirturu.com/teknoloji/yapay-zeka-covid-19-mucadelesinin-neresinde/

[2] https://www.hurriyet.com.tr/gundem/corona-virus-ile-mucadelede-yapay-zeka-veri-bilimi-ve-teknolojiden-nasil-yararlanilabilir-41471271

[3] https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/yapay-zeka-koronavirus-ile-mucadelede-nasil-rol-oynuyor-41586191

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir