Tıp Mühendisliği

Sağlık alanında karşılaşılan sorunların çözümü ve gereksinimlerinin karşılanması için gerekli tanı, tedavi ve araştırma amacıyla kullanılan aygıt ve biyomalzemelerin mühendislik uygulamaları ile geliştirilmesi, üretilmesi ve verimli kullanılmasını hedefleyen bir mühendislik dalıdır.

korona virüs ile mücadelede yapay zekanın kullanımı

KORONA VİRÜS İLE MÜCADELEDE YAPAY ZEKANIN KULLANIMI

KORONA VİRÜS İLE MÜCADELEDE YAPAY ZEKANIN KULLANIMI   Dünya şu an korona virüs ile mücadele etmektedir. Gerek korona virüs tanısında gerekse tedavisinde farklı yöntemler denenmektedir. Salgınların yayılımını izlemek, tahmin etmek ve kontrol altında tutmak için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biri de yapay zekanın (Al) kullanımıdır. Şimdi korona virüs (covid – 19) ile mücadelede yapay zekanın …

KORONA VİRÜS İLE MÜCADELEDE YAPAY ZEKANIN KULLANIMI Devamı »

anatominin bölümleri

Anatominin Bölümleri

Anatominin Bölümleri   Anatomi, çalışma alanlarına göre kendi içinde çeşitli bölümlere ayrılır. Anatominin bölümleri aşağıdaki gibidir: Makroskobik Anatomi Gözle görülebilen organ ve oluşumların biçimlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Bölgesel (topografik) anatomi, sistematik anatomi olarak ikiye ayrılır. Bölgesel (Topografik, Regional) Anatomi: Vücudu oluşturan yapıları bölgelere ayırarak inceleyen anatomi dalıdır. Topografik vücut bölgeleri aşağıdaki gibidir: …

Anatominin Bölümleri Devamı »

anatomi ve fizyolojiye giris

Anatomi ve Fizyolojiye Giriş

1.Anatomi ve Fizyolojiye Giriş   Anatomi ve fizyoloji bilim dalları, tıp biliminin temel dallarındandır. Anatomi: İnsan vücudunu oluşturan organ ve oluşumların normal şekil ve yapısını bunlar arasındaki fonksiyonel bağlantıyı inceleyen bilim dalıdır. Fizyoloji: İnsan vücudunu oluşturan organ ve oluşumların niteliklerini, işlevlerini bu işlevlerle ilgili vücutta oluşan olay ve değişiklikleri inceleyen bilim dalıdır. Anatomi ve fizyoloji …

Anatomi ve Fizyolojiye Giriş Devamı »

bilgisayarlı tomografi

Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı Tomografi Cihazı (BT) Nedir?    Bu cihaz X-ışın cihazlarının en gelişmişidir. X ışınları ile vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsü oluşturularak yapılan radyolojik teşhis yöntemidir. BT  Cihazının Ana Ünite ve Elemanları  Bilgisayarlı Tomografi cihazını incelediğimizde cihazın üç ana kısımdan  oluştuğunu görmekteyiz. Bu üç ana kısmı maddeler halinde sıraladığımızda; Gantry Kabinetler Görüntü İşleme ve Operatör Bilgisayarları   …

Bilgisayarlı Tomografi Devamı »

MIT Open-Source Ventilatör Yapım Çalışması

MIT Open-Source Ventilatör Yapım Çalışması

MIT Open-Source Ventilatör Yapım Çalışması   MIT tarafından geliştirilen open-source (açık kaynaklı) Ventilator cihazı, hastanelerde kullanılan bir ambu torbasının elle sıkılmak yerine küçük bir motor yönetimiyle mekanik kürekler tarafından sıkıştırılması ile çalışır. Covid-19 pandemi salgınında hastanelerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri ventilatör eksikliğidir. Ventilatörler, hastaların nefes almakta zorlandığı durumlarda kullanılır ve maliyeti oldukça yüksek olabiliyor. …

MIT Open-Source Ventilatör Yapım Çalışması Devamı »

ultrason cihazı nedir

ULTRASON CİHAZI NEDİR?

Ultrason Cihazı Nedir?   Ultrason insan kulağının işitmeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgasıdır. Ultrasonografi (US) ses dalgaları aracılığıyla görüntü elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Biyomedikal mühendisliği ile ilgili oynatma listemizi de izleyebilirsiniz: Bu sistemi kullanan canlılar vardır, örneğin yarasalar, yunus balıkları ve balinalar. Bunlar örnek alınarak geliştirilen ve daha çok askeri amaçlı olarak kullanılan cihazlar …

ULTRASON CİHAZI NEDİR? Devamı »