biyomedikal mühendisliği maaşları

Biyomedikal Mühendisliği Maaşları

Biyomedikal Mühendisliğinde Nasıl Fırsatlar Var?

Biyomedikal mühendisliği maaşları her zaman merak konusu olmuştur. Yazımızda fırsatlardan ve kısaca maaşlardan bahsedeceğiz. Son yıllarda hem Forbes hem de CNN Money dergileri, biyomedikal mühendisliğini en iyi sağlık mesleği olarak görüyor.

Bizler de biliyoruz ki biyomedikal mühendisliği kariyer imkanları sınırsızdır. Biyomedikal Mühendisliği bölümü mezunları hastanelerde, laboratuarlarda ya da özel şirketlerde çalışabilirler. Dünyada biyomedikal mühendislerinin en çok istihdam edildiği alanlar şu şekilde sıralanmıştır:

1-Tıbbi cihaz ve malzemelerin imalatı(%23)

2-Mühendislik ve yaşam bilimlerinde araştırma ve geliştirme(%16)

3-İlaç ve ilaç imalatı(%12)

4-İzleme, ölçme, elektromekanik ve kontrol aletleri imalatı(%8)

5-Devlet hastaneleri ve özel hastaneler(%8)

aa

Biyomedikal mühendisleri; bilim insanları, sağlık çalışanları veya diğer mühendislerle ekip halinde çalışırlar. Nerede ve nasıl çalıştıkları projeye bağlıdır.

Örneğin, yürüyemeyen bir kişiye tekrar yürüyebilmesi için yeni bir cihaz geliştiren bir biyomedikal mühendisinin, cihazın planlandığı gibi çalışıp çalışmadığını belirlemek için hastanede vakit geçirmesi gerekebilir. Mühendis, cihazı iyileştirmenin bir yolunu bulursa, tasarımı iyileştirmek ve imalat sürecini değiştirmek için imalatçısına geri dönmek zorunda kalabilir.

Biyomedikal Mühendislerinin Çalışma Takvimleri

Biyomedikal mühendisleri genellikle normal bir programda tam zamanlı olarak çalışırlar. Bununla birlikte, hemen hemen her mühendislik mesleğinde çalışanlarda olduğu gibi, biyomedikal mühendisleri zaman zaman hastaların, yöneticilerin, meslektaşların ve müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için ek saatler çalışması gerekebilir.

ABD’de Biyomedikal Mühendisliği Maaşları

ac

ABD Çalışma Bakanlığına göre, biyomedikal mühendisleri için ortalama yıllık ücret 86.950 $ ‘dır. Medyan ücret, bir meslekteki işçilerin

yarısının o miktardan daha fazla kazandığı ve yarısının daha az kazandığı ücrettir. En düşük yüzde 10’luk pay 52.680 dolardan az, en yüksek yüzde 10’luk kısmı 139.350 dolardan fazla kazanıyor.

Çalıştıkları üst sanayilerdeki biyomedikal mühendisleri için yıllık ortalama ücretler aşağıdaki gibidir:

1-Mühendislik ve yaşam bilimlerinde araştırma ve geliştirme: 97.160 $

2-İzleme, ölçme, elektromekanik ve kontrol aletleri imalatı: 91.480 $

3-Tıbbi cihaz ve malzemelerin imalatı: 91.010 $

4-İlaç ve ilaç imalatı: 79.670 $

5-Devlet hastaneleri ve özel hastaneler: 72.060 $

Biyomedikal mühendisi istihdamının, 2024 yılına kadar yüzde 23 artması ve tüm mesleklerin ortalamasından çok daha hızlı olması öngörülüyor.

Biyomedikal mühendisleri, sürekli gelişen teknolojinin tıbbi ekipman ve cihazlara uygulanması nedeniyle daha fazla talep göreceklerdir. Akıllı telefon teknolojisi ve üç boyutlu baskı, biyomedikal ilerlemelere uygulanan teknolojilere örnektir.

Türkiye’de Biyomedikal Mühendisliği Maaşları

adTürkiye’de kimse maaşlarını söylemeyi sevmiyor, maaşlar belli bir düzende değil. Özel sektörde diploması olup asgari ücretle başlayanlar var ama birkaç yıl içinde çok yüksek miktarlar kazanan insanlar da var.

Bir girişimde bulunup kendi şirketini kuran insanlar diğer sektörlerde kendi şirketini kuranlara  göre çok kazançlı çıkıyor. Kamuda ise Kpss puanları yüksek ve istihdam 2 yıla yakın bir süredir sağlanmıyor.

Dünya genelinde iyi bilinen bir meslek olması dolayısı ile çok kazandırırken, Türkiye’de gereken önemin verilmemesinden dolayı kazançlar biraz düşük ama önümüzdeki birkaç yıl içinde değeri artacak ve buna paralel olarak kazancı da artacak umudunu taşıyorum. Sizler de düşüncelerinizi yorumda paylaşabilirsiniz.

Blog yazılarımızı okumak için:

https://lifeofmedical.com/blog

Kaynakça:

1-https://www.mtu.edu/biomedical/department/what-is/

2-https://collegegrad.com/careers/biomedical-engineers

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir