medikal görüntülerin incelenmesi

MEDİKAL GÖRÜNTÜLERİN İNCELENMESİ

MEDİKAL GÖRÜNTÜLERİN İNCELENMESİ

Medikal görüntülerin incelenmesi kapsamında birkaç temel kavrama göz atalım:

MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME

Görüntü işleme tekniklerinin en çok kullanıldığı alanlardan biri de biyomedikal uygulamalardır. Medikal görüntüleme Wilhelm Roentgen’in X- ışınını bulduğu 1895 yılına kadar uzanmaktadır. Tanı ve tedavi amaçlı kullanılan medikal görüntüleme sistemleri 5 tekniğe dayanmaktadır.

  • X-Işınları
  • Ultrason
  • Manyetik Rezonans
  • Sintigrafi
  • Termal Görüntüleme

X-IŞINLARI

röntgen filmi ile ilgili görselRöntgende görüntü,  X- ışınlarının görüntülenmek istenen dokulardan geçerken yoğunluk değerlerinin değişmesi sonucu oluşmaktadır. Ortaya çıkan görüntü, 3 boyutlu bir hacmin, 2-boyutlu bir yüzeye iz düşümüdür.

Görüntüde dokulardaki kontrast farkı X-ışınlarının vücuttan geçerken uğradığı zayıflamalardan kaynaklanmaktadır. Bunun sebebi, farklı özellikteki dokulardır. Örneğin yumuşak dokulardan geçerken çok fazla zayıflamaya uğramaması, kemiklerden geçerken zayıflamanın daha etkin olmasıdır.

BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ 

X-ışını kaynağı, hastanın vücudundan ince bir dilim alacak şekilde ayarlanır. Kaynak ve dedektörler hastanın etrafında dönerek, farklı açılardan bir seri bir-boyutlu projeksiyonlar üretirler. Daha sonra bu veriler, iki-boyutlu görüntü oluşturacak şekilde yapılandırılırlar.

Bütün dijital görüntülerde olduğu gibi BT’de de görüntü piksellerden oluşur. Bilgisayarlı tomografi cihazlarında görüntü işleme iki grupta incelenmektedir. Birincisi iki boyutlu görüntülerin incelenmesi ikincisi ise elde edilen görüntülerin iyileştirilmesidir. X_ışını tarama verilerinden iki boyutlu görüntünün oluşturulmasında Radon transformasyon tekniği kullanılmaktadır.

BT cihazı ile elde edilen görüntülerin Solidwork kullanarak yeniden yapılandırılması ve 3 boyutlu prototiplerinin tasarlanması işlemleri yapılabilmektedir.

ULTRASON

Ultrason 2 MHz ile 10 MHz arası yüksek frekanslı ses dalgaları üreterek bu ses dalgalarını görüntüsü alınması istenen dokuya etki etmesi ile iki boyutlu görüntü elde etmemizi sağlar. Ultrason görüntüleri, dokular ve dokular arasındaki küçük yapılardan ses frekanslarının geriye saçılımı yoluyla oluşturulur.

Ultrason görüntüyü gerçek zamanlı ve hareket eden dokuların görüntülerinin elde edilmesi için ideal bir yöntemdir. Hastanın radyasyona maruz kalmaması da bir avantajdır.

  • Medikal Görüntülerin İncelenmesi

MANYETİK REZONANS (MR)

mr görüntüsü ile ilgili görsel sonucu

Manyetik rezonans ağrısız, Vücutta herhangi bir tepkimeye yol açacak ilaç verme zorunluluğu olmayan ve x-ışını gibi zararlı radyoaktif ışınlar kullanılmayan bir teşhis tekniğidir. Hasta çok güçlü bir manyetik alan içeren bir silindirin içinde yatarken, dokulardaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilir, bu dalgalar bilgisayar desteğiyle hareketli veya hareketsiz üç boyutlu görüntüler oluşturur.

Mıknatıs etkisi ile hareket eden atomlara ait bilgiler, bilgisayar ortamına aktarılır ve görüntüsü alınan bölgenin çok kaliteli bir resmi elde edilir. MRG, insan dokusunda bulunan su moleküllerinin hidrojen atomunu kutuplaştırarak uyarması prensibine göre çalışır.

SİNTİGRAFİ

sintigrafi görüntüleri ile ilgili görsel sonucu

Nükleer tıp ( sintigrafi), hastaya tanı aşamasında radyoaktif madde enjekte edilmesi ile radyoaktif maddenin emiliminin ölçülmesi sonucu gama kamerası kullanarak görüntü elde edilmesini sağlayan bir tekniktir.

Duyarlı radyasyon dedektörleri olan sintigrafi kamerasından elde edilen bilgiler radio aktif maddelerin birikimlerinin görüntüsünü elde etmekte kullanılmaktadır. Birikimlerin fazla olduğu yerler koyu, az olduğu alanlar ise açık tonlarda görüntülenmektedir.

İlgili resim

Pozitron emisyon tomografisi (PET), vücudun üç boyutlu görüntüsünü veya haritasını çıkaran bir nükleer tıp görüntüleme işlemidir. Hastaya enjekte edilen küçük dozlardaki radyoaktif çekirdeklerden saçılan  gama ışınlarını tespit ederek vücut içindeki dağılımlarını gösteren ve bu görüntüleri 3 boyutlu hale dönüştüren en gelişmiş nükleer tıp tekniğidir.

TERMAL GÖRÜNTÜLEME

termografi ile ilgili görsel sonucu

Termografi, yüzeyden sıcaklığın yayılmasına dayanan bir görüntüleme yöntemidir. Tıpta ve diş hekimliğinde çeşitli amaçlar için kullanılır. İltihaplı bölge ısı üretir ve yayar, bu nedenle termografi ile enflamasyon ve iltihaplanma belirlenebilir.

Tıbbi kızılötesi termografi (MIT), vücut yüzey sıcaklık dağılımının bir görüntü oluşturacak şekilde kayıtlanmasıdır. Elde edilen görüntü ”termogram” olarak adlandırılır. Yayılım yapmayan temassız bir görüntüleme yöntemidir. Kullanım kolaylığı, güvenli oluşu ve düşük maliyeti termografiyi, deri yüzey sıcaklığındaki değişim ile kendini gösteren anomalilerin fark edilmesi ve yerinin belirlenmesini sağlama konusunda yararlı bir yardımcı yöntem durumuna getirmiştir .

Blog yazılarımızı okumak için:

https://lifeofmedical.com/blog

http://www.hasanbalik.com/projeler/ylisans_seminer/10.pdf

0 thoughts on “MEDİKAL GÖRÜNTÜLERİN İNCELENMESİ”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir