anemi değilsiniz ve kanınız eksiliyor

ANEMİ DEĞİLSİNİZ VE KANINIZ EKSİLİYOR

ANEMİ DEĞİLSİNİZ VE KANINIZ EKSİLİYOR

 

 

Kansızlık (anemi) genel olarak çoğu insanın bildiği ve çoğu insanın da şikayetçi olduğu bir konudur. Bu durum  vücutta organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkar. Kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu takdirde de kansızlık oluşur. Genellikle diğer hastalıklara bağlı olarak vücudun sağlıklı kırmızı kan hücresi üretme kabiliyeti etkilendiğinde veya anormal olarak kırmızı kan hücresi yıkımı veya kaybı arttığında ortaya çıkar. Tabii genetiğe bağlı sebeplerden de kaynaklanabilmekte, onu da önceki yazılarımızda yer vermiştik Akdeniz Anemisi adı altında.

anemi değilsiniz ve kanınız eksiliyor

Anemi türleri de oldukça fazla;

 

Demir Eksikliği Anemisi:

En yaygın görülen anemi türüdür. Kemik iliğinin kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu hemoglobini yapabilmesi için demire ihtiyacı vardır. Yeterli demir olmadan kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereken hemoglobin üretilemez.

Vitamin Eksikliğine Bağlı Anemi:

Demirin yanı sıra, vücudun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmek için folat ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu vitaminlerin eksik alındığı takdirde kırmızı kan hücresi üretiminin azalır.

Kronik Hastalık Anemisi:

Kanser, HIV / AIDS, romatoid artrit, böbrek hastalığı,  gibi bazı iltihabi hastalıklar, kırmızı kan hücrelerinin üretimini engelleyebilir.

Aplastik Anemi:

Nadir görülen ancak hayatı tehdit eden bir kansızlık türüdür. Vücut yeterince kırmızı kan hücresi üretmediğinde ortaya çıkar. Aplastik aneminin nedenleri arasında enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, otoimmün hastalıklar ve toksik kimyasallara maruz kalma sayılabilir.

Kemik İliği Hastalığına Bağlı Anemiler:

Lösemi ve miyelofibroz gibi çeşitli hastalıklar kemik iliğinde kan hücresi oluşumunu etkileyerek kansızlığa neden olabilir. Bu tip kanserlerin ve kanser benzeri bozuklukların etkileri, hafif olabileceği gibi hayatı tehdit edici de olabilir.

Hemolitik Anemiler:

Kırmızı kan hücrelerinin yıkımı üretiminden daha hızlı olduğunda ortaya çıkar. Bazı kan hastalıkları kırmızı kan hücresi yıkımını arttırır. Hemolitik anemi kalıtsal olarak ebeveynlerden miras alınabilir veya sonradan ortaya çıkabilir.

Orak Hücre Anemisi:

Orak hücreli anemi kalıtsal bir hemolitik anemi türüdür. Kırmızı kan hücrelerinin anormal orak şeklinde oluşmasıyla sonuçlanan hatalı bir hemoglobin formundan kaynaklanır. Bu anormal şekilli kan hücreleri vaktinden önce ölür. Bu da kırmızı kan hücrelerinin kronik yetersizliğine neden olur.

 Türleri bu şekilde yer almakta.

Ancak vücudumda test yaptırıyorum ve yeterli miktarda kanım olduğu sonucunu alıyorum, yani sağlıklıyım. Belirli bir zaman geçiyor bende tekrar kansızlık belirtileri oluşuyor,halsizliğim, çok fazla üşümem, bayılmam gibi pek çok belirti. Tekrar bir sağlık kuruluşuna danıştığımda kan nakli gerçekleşiyor. Yani hem herhangi bir anemi teşhisi konulmuyor hem de kan nakline kadar durum ciddileşiyor. İşte böyle bir durumda “endoskopi” uygulanarak sonuç sağlanmalı. Çünkü acaba kanı vücutta tüketen bir canlı mı var sorusuna yanıt alınmalı.

Endoskopi  sindirim sistemini incelemek için cerrahi olmadan ağızdan girilerek gerçekleştirilen bir işlemdir. Gastroenteroloji doktorunun vücutta bir kesi yapmadan organı incelenmesini sağlar. Yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağındaki rahatsızlıkların teşhisinde bazen de tedavisinde kullanılan endoskopi, ucunda kamera ve ışık bulunan esnek bir tüpten oluşmaktadır. Bazı durumlarda, biyopsi yapmak için endoskopa özel aletler eklenebilir.

Endoskopi sonucuna göre de bağırsaklarda aşırı bakteri artması olarak da bilinen “Sibo hastalığı” olduğu kanısına varıldı. Bu bakteriler, toksin salgılayarak ince bağırsak astarına zarar verir ve vücudun ihtiyacı olan besinleri emmesini önleyicidir. Buna bağlı olarak D-Vitamini ve bir çok direnç sağlayan vitamin , mineral emilimi sağlanamadığı için de anemi ortaya çıkartır.

Yani; bazen anemi sadece kandan tespit edilememekte, gelişen teknolojik cihazlarla, uygulamalarla, hastalık teşhisi kolaylaşmakta. Bir rahatsızlıktan dolayı tek türlü test yapılmamalı, eğer o test sonucu olumsuz ve rahatsızlıklar devam ediyorsa bunun illa ki bir sebebi vardır. Ertelenmemeli, araştırılmalı.!

Koronavirüs ile mücadelede yapay zekanın kullanımı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Daha fazla yazı okumak için: https://lifeofmedical.com/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir