tans3

YÜKSEK TANSİYON BUNAMA RİSKİNİ ARTIRABİLİR!

Kontrol altına alınmayan yüksek tansiyonun bilinen en önemli sonuçları inme, kalp krizi , görme kaybı ve böbrek hastalıklarıdır.  Hipertansiyonun yol açtığı bir başka önemli rahatsızlık daha var, o da bunama!

Demans (bunama) özel bir hastalık değildir. Demansın birçok sebebi bulunmaktadır. (Alzheimer hastalığı süregelen demansın en yaygın sebebidir.) Demansta genellikle hafıza kaybı görülür. Demansın en yaygın ikinci türü olan vasküler demans beyninize giden kan damarlarında az

alan veya bloke kan akışına bağlı beyin hasarının bir sonucu olarak meydana gelir. Semptomlar genellikle aniden başlar ve genelde yüksek tansiyonlu insanlarda veya geçmişte inme veya kalp krizi geçirmiş insanlarda meydana gelir.

 

Tansiyon Nedir ?

Kalp yaptığı işlemlerden dolayı pompaya benzetilir. Vücuttan gelen kirli kanı toplardamarlar ile akciğere ulaştırırken akciğerlerden gelen temiz kanı da atardamarlar ile tüm vücuda pompalar. Bu olaylar sırasında tansiyon dediğimiz basınç ortaya çıkar.

tans2

 

Kalp kanı pompaladıktan sonra kanın kalbe dolması için bekler. Kan pompalandığında oluşan atardamar duvarındaki en yüksek basınç sistolik kan basıncını (büyük tansiyon), istirahat halinde oluşan en düşük basınç ise diyastolik kan basıncını (küçük tansiyon) meydana getirir.

Ülkemizde , yetişkin her 3 kişiden 1’inde yüksek tansiyon vardır ve %45’i yüksek tansiyon hastası olduğunun farkında değildir. Bu durum diğer ülkelerde de oldukça yaygınlık gösteriyor.

Yüksek tansiyonun belirtileri ile ilgili açıklamalar zor olabilir. Yüksek tansiyon sinsi bir hastalıktır. Belirtiler, günlük hayatta hepimizin yaşayabileceği olaylardır. Bunlar ; kulak uğultusu ,kulak çınlaması ,baş dönmesi ,burun kanaması,çarpıntı,terleme,sık idrara çıkma, enseden alın bölgesine doğru yayılan baş ağrısı gibi durumlardır.

Yüksek Tanisyon Bunamaya Nasıl Sebep Olur?

tans3

Aslında yüksek tansiyon unutkanlığa sebep olur. Bu da bunamayla doğru orantılıdır. Unutkanlığa neden olan etkenlerde Alzheimer’den sonra ikinci sırada damarsal bunamaya yol açabiliyor. Damarsal bunama, yüksek tansiyon ve kolestrolün tüm vücutta, özellikle kalp koroner damarlarında zaman içinde tıkanma yapması ve tam tıkanma olduğunda dokunun ölümüne bağlı olarak gelişiyor. Damarların tıkandığı bölgede hafif şekilde beyin fonksiyon yitimi gerçekleşiyor. Bu da kişiyi, fark ettirmeden sinsi bir bunamaya doğru götürüyor.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden bilim adamlarının araştırması sonucu , 40’lı yaşlarda tansiyon hastası ve tedavi görmeyen bir kişinin 20 yıl sonra bunama riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.

Bilim adamları ortalama 20 yıl boyunca 48-67 yaşındaki 14 bin kişinin sağlık durumunu inceledi. 40’lı yaşlarda tansiyonu yüksek olan kişilerin 20 yıl sonra hafıza, konsantrasyon ve diğer bilişsel faaliyet testlerinden aldıkları sonuçların yüzde 6,5 düştüğü belirlendi. Araştırma ayrıca 40’lı yaşlarda tedavi görenlerin 20 yıl sonra bunama riskinin azaldığını da ortaya koydu.

Bunlardan yola çıkarak net bir şekilde ‘Yüksek tansiyon, bunama riskini artırabilir’ diyebiliriz.

Aynı zamanda , Yeşilçam’ın usta oyuncularından biri olan Münir ÖZKUL demans hastalığına yenik düşüp hayatını kaybetmiştir. Tansiyonu kontrolsüz olanlar demans hastalığına yakalanmamak için dikkatli olmalıdır. Tuz alımını azaltmak, spor yapmak, fazla kilonuz varsa, bunları vermek atacağınız ilk adımlar olabilir. Bir hipertansiyon hastası, damarsal bunamayla karşılaşmamak için en başta diyetini korumak ve düzgün bir yaşam tarzı sürdürmek zorunda. Hasta, eğer bunlara dikkat etmezse, unutkanlığının ilerlediğini fark etmiyor.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir