2

ARDUINO

2

Arduino son zamanların adını sıkça duyduğumuz popüler bir platform oldu. Peki bu arduino nedir ?

Arduino hakkında basit bir tanım yapıp detayları inceleyelim. Arduino elektronik projeler geliştirmek için kullanılan açık kaynaklı , kolay kullanımlı donanım ve yazılım tabanlı bir fiziksel programlama platformudur. Bu uygulama java programlama dilinde yazılmıştır. IDE kod editörü ve derleyici olarak görev yapan, aynı zamanda derlenen programı da karta yükleme işlemini yapar. Ayrıca Arduino’ nun yapacağınız uygulamaya göre tercih edebileceğiniz bir çok çeşidi bulunmaktadır.

Arduino öğrenirken birkaç terimi daha tanımamız gerek. IDE ve Processing kavramları.

IDE ( Integrated Development Environment ) , bir yazılım türüdür. Bilgisayar programcılarının daha hızlı ve kolayca program geliştirebilmesini sağlayan, birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındırır.

Processingden de kısaca bahsedelim. Arduino’nun geliştirme ortamı Processing adlı platforma dayanıyor. 2001 yılında başlatılan daha çok görsel programlamada kullanılan bir projedir.  Processing de Java diliyle geliştirilen bir geliştirme ortamı (IDE) ve bir programlama platformudur. Processing de arduino gibi open-source (açık kaynaklı) bir yazılımdır .

Arduino’da Processing tabanlı bir geliştirme ortamıdır. Processing de dikkatinizi çekecek diğer bir nokta ise processing’in IDE’si ile arduino’nun IDE’si birbirine benziyor bunun sebebi arduinonun processingi temel alarak oluşturulmasıdır. Arduino ile projeler yaparken yaptığınız projelerin eksik kısmı (Görsel Kısmı) processing ile yapabilirsiniz.

Arduino mikroişlemci midir mikrodenetleyici midir?

Arduino bir mikroişlemci değildir. Mikroişlemciler ile yapılan kodlamara uygun ortam hazırlar. Bunu geliştiriciye yardımcı olarak sağlamaktadır. Arduino geliştirme kartı üzerindeki mikroişlemci (AtmegaXX) Arduino programlama dili (wiring tabanlı) ile programlanır ve bu program Processing tabanlı Arduino Yazılım Geliştirme Ortamı (IDE) yardımı ile karta yüklenir.

Arduino mikrodenetleyicidir de diyemeyiz. Arduinonun üzerinde bir mikrodenetleyici bulunmaktadır. Yapılan işin çogunluğunu bu mikrodenetleyici yapar . Arduino ise üzerinde bulundurduğu pinleri mikrodenetleyicinin daha kolay kullanabilmesi için ortam hazırlayan bir devre kartıdır.

Arduino açık kaynak kodludur dedik. Open source dediğimiz bu açık kaynak nedir?

Kısa bir özetle, kodu okuyabiliyorsunuz. Herkes bu kodu görebiliyor. Uygulamada olan herhangi bir güvenlik açığı , kötü amaçlı bir yazılım varsa bu hemen anlaşılabiliyor. Aynı zamanda kodu görebildiğiniz için kaynağa hakim olup eklemeler çıkarmalar yapıp uygulamayı istediğiniz hale getirmenizi sağlar.

Arduino Nasıl Ortaya Çıktı?

Pahalı ve özellikleri bakımından yetersiz platformlardan sonra daha ekonomik ve gelişmiş bir platforma ihtiyaç duyuluyordu. 2005 yılının sonunda arduino projesine başlanıldı. En önemli özelliklerinden birisi açık kaynak kodlu olarak yapılmasıdır. Yani isteyen herkes arduino platformunu kendisi yapabilir. Hatta satışını da yapabilirler ismi ‘arduino’ olmamak şartıyla.

Nasıl Popüler Oldu?

Kullanılan programlama dilinin; ilgisi olan herkesi programlama ile tanıştırmak amacıyla oluşturulan ve kolaylığı ile ön plana çıkan,  processing dili olması ile arduino kısa sürede popüler oldu. Uygun fiyatı ve açık kaynak kodlu olması da tuzu biberi oldu.

Arduino Modelleri

Arduinonun bir çok modeli bulunmaktadır. Yapacağınız projeye göre seçimleriniz farklılık gösterecektir.

-Arduino Uno (En yaygın kullanılan Arduino modelidir.)

-Arduino Leonardo

-Arduino Due (Arduino’nun ürettiği ilk 32-bitlik mikrodenetleyicidir.)

-Arduino Yun

-Arduino Mega 2560

-Arduino Pro Mini

-Arduino Nano

-Arduino Pro

Arduino ile Neler Yapılabilir?

1

Led devreleri, robot projeleri, çevre etkileşimli projeler, otomasyon sistemleri , ısıtma yastığı el ısıtması battaniyesi ve dürüst bir servise sahip makineleri hemen hemen her elektronik projesinin ardındaki beyinler olarak kullanılabilir.

Hayal gücünüze bağlı olarak yapabilceğiniz dolu proje var.

Arduinoda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arduino ile başarılı projeler elde etmek için elektronik bilgisine ihtiyacınız var. Eğer sadece arduino yazılımı hakkında bilgi edinip arduino üzerinden çalışmalar yapmanız ise kendiniz için bir sakıncadır. Arduino kolay bir programlama dili ister. Bu da sizi kolaya kaçmaya götürebilir. Programlama dünyasına hakim olamazsınız.

Bir diğer nokta ise ileri düzey performans gerektiren uygulamaları Arduino ile yapmak uygun değildir. Arduino ile  kolay kullanıma sahip olurken, alt katmanda kullanılan programlamalar ile yapacağınız işleme dolaylı olarak erişirsiniz. Dolayısıyla performans kaybı yaşarsınız.

Son olarak Genuinodan bahsedelim.

3

Genuino , Arduino ‘nun kardeş markasıdır. Birleşik Devletler dışında satılan Arduino ürünleri için kullanılan bir markadır. Bu kartlar ile Arduino versiyonları arasındaki tek fark marka ismindeki farklılıktır. Kartların bileşenleri ve özellikleri her birinin Arduino versiyonu ile aynıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir