etüv

ETÜV CİHAZI NEDİR?

Etüv Cihazı Nedir?

Etüv cihazları, laboratuvarların en önemli cihazlarından biridir. Etüv, çift kenarlı, sağlam, madenden yapılmış bir dolaba benzer. İçine temizlenmesi istenen eşyalar konur, bu eşyanın üzerinden de kızgın buhar geçirilir. Etüvler farklı hacimlerde olup sıcaklığı 60 oC – 250 oC arasında ayarlanabilen iki kat saç levhadan oluşmuştur ve hava geçirmez özelliktedir. Isıtma, kurutma, bakteri kültürü için uygun ısıl şartları sağlamanın yanında en önemli işlevi olan sterilizasyon gibi görevleri üstlenebilen etüv cihazları, kabin, ısıtıcılar, kontrol kartı gibi ana parçalardan oluşmaktadır:

 

Etüv Ne işe yarar? 

Mikrop üretmek için laboratuvarlarda kullanılan etüvler, gelişmeleri belirli bir sıcaklığı icabettiren mikroplara müsait sıcaklık şartları sağlamada kullanılır. Mikropların öldürülmesi (dezenfeksiyon) için kullanılan etüvlerin çeşitli tipleri vardır.

etuv 1

Etüv Cihazlarının Kullanım Alanları ve Amaçlar:

 

Etüv cihazları, bakteri örneklerinin üremesi için gerekli ortam şartlarını bir kabin içerisinde sağlayan elektrikli ısıtıcılardır. Kabin içini ısıtmasının yanında nemlendirmesi de söz konusudur. İnsan vücuduyla alakalı numunelerdeki bakterilerin çoğaltılması esnasında cihazlar genellikle 37°C’ye ayarlanırken küf ve mantarların çoğaltılması uygulamalarında ise 22°C’ye ayarlanır. Etüv cihazları, sıklıkla sterilizasyon amaçlı olarak da kullanılmaktadır.
Kuru hava ile sterilizasyon bakterileri ve bunların sporlarının protein yapılarını yüksek sıcaklık ile bozma prensibini gütmektedir. Etüvler karşımıza Pastör fırını veya inkübatör isimleriyle de çıkabilir ve ısıtma ve kurutma amacıyla da kullanılan laboratuvarların vazgeçilmez cihazlarındandır. Tüm bu bilgiler ışığında etüv cihazlarının kullanım alanları aşağıdaki gibi karşımıza çıkmaktadır:

  •  Kuru hava ile sterilizasyon işlemi
  •  Bakterilerin üremesi için besiyeri
  •  Kurutma işlemi
  •  Isıtma işlemi

etüv cihazı

Bu tip sterilizatörler özellikle, az sayıda metal ekipmanın gün içinde tekrar tekrar ve defalarca kullanıldığı küçük operasyonların yapıldığı kliniklerde karşımıza çıkar. Çünkü hastane ve benzeri büyük sağlık kuruluşlarında sterilizasyon birimleri bulunmaktadır ve bu birimler tüm hastanenin sterilizasyon işlerini yüklenmişlerdir.

 Etüv Cihazının Yapısal Özellikleri:

Etüv cihazları karşınıza sıklıkla eski cihazlar olarak çıkacaklardır ve bu cihazlar elektronik bir kontrol sistemi yerine mekanik esaslı kontrol donanımına sahiptir. Etüv cihazının dijital göstergeli yeni modeli ve cıvalı termometreye sahip eski çeşitleri de vardır.

 

Etüv cihazlarında sıcak havanın dolaşımının iyi olması amacıyla gözenekli raf yapısı tercih edilir. Etüv cihazlarında  kabin içerisine yerleştirilmiş fanları olabilir. Bu fanların işlevi kabin içi ısı yayılımını daha iyi bir hale  getirmiştir. Üst kısımlarında açılabilir havalandırma pencereleri mevcuttur. Bu pencereler sayesinde ısıl işlemin ardından cihazın içindeki sıcak havanın tahliyesi sağlanmış olur. Ayrıca, kalibrasyon esnasında da kalibratör ölçü aletinin probu bu pencereden kabin içerisine salınarak ölçümleme yapılır. Bakteri kültürünün üremesi için gerekli ortam şartlarından biri de nemdir. Etüvün yan kısmındaki su haznesine koyulan su cihazın ısınmasıyla buhar haline gelerek kabin içerisinin nemlendirir. Etüvler sıklıkla insan vücudu şartlarını sağlama adına 37°C’de çalıştırılır. Ancak bunun dışında sterilizasyon amaçlı işlemlerde sıcaklık değeri daha yüksek olarak belirlenecektir.

etüv

Mikrop kırıcı etüvlerin değişik çeşitleri vardır:

1. — Kuru ısı etüvleri: Bunlarda ısı 150-180° arasındadır. Aletlerin mikropsuz hale getirilmesinde kullanılır. En çok kullanılan Pastör Fırını denilen çeşididir.

2. — Nemli ısı etüvleri: Bu etüvlerde basınç altında kaynayan suyun sıcak buharı kullanılır.

3. — Formollü etüvler: 80°’de ısıtılmış su buharına karıştırılan formol ile buharın mikrop kırıcı etkisi artırılır. Bu çeşit etüvlerin ötekilerden üstünlüğü kumaşları bozmamasıdır. Bu sebepten ötürü elbiseleri, ipeklileri, kürkleri, kauçuk ve deri eşyaları mikropsuz hale getirmek için, çok zaman, etüvün bu çeşidinden faydalanılır.

etuv cihazi

Sadece mikrobiyoloji laboratuvarları için değil bitki ile ilgili laboratuvarlarda da cam petrilere tohum ekimi yaparken kontaminasyonu önlemek için etüvlerde yapılan sterilizasyon oldukça güvenilirdir. Kısacası etüvler sterilizasyon ve inkübasyon için en önemli cihazlardır.

C kollu skopi cihazı ve Linac cihazı ile ilgili yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

 

KAYNAKÇA:
  1.  http://www.cahilim.com/pdf/medikal/etuv-cihazlari.pdf

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir