eswl 1

ŞOK DALGA LİTOTRİPSİ (ESWL)

ŞOK DALGA LİTOTRİPSİ (ESWL)

Üriner sistemdeki taşların temizlenmesinde bugün en sık kullanılan yöntem, halk arasında ‘taş kırma aleti’ olarak da adlandırılan ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy = Beden Dışı Şok Dalgalarıyla Taş Kırma) işlemidir. ESWL’ de kullanılan şok dalgaları, elektrohidrolik, elektromanyetik ve piezoelektrik yöntemlerle üretilmektedir.

Bu yöntemde, beden dışında üretilen güçlü ses dalgaları, böbrek veya idrar yollarındaki taşlara odaklanıp, kırılma işlemi gerçekleştirilmektedir. Genel olarak anestezi ve hastanede yatış gerektirmeyen bir işlem olmasına karşılık, 1.5-2 cm’den büyük taşlarda başarısı düşmektedir.

eswl 1

Böbrek taşları birincil olarak, mineral tuzları (örneğin kalsiyum oksalat) ve ürik asitten oluşur. Bu bileşikler idrar yollarını tıkayarak hastanın rahatsızlanmasına, acı duymasına ve enfeksiyon kapmasına neden olduğu gibi, bir başka böbrek hastalığının başlamasında da önemli bir etken olabilirler.

Taş kırma tedavisinde kullanılan yüksek frekanslı ses dalgaları çok sayıda kuvars kristalinden oluşan transdüser (çanak) tarafından üretilir. Kuvars kristaller yüksek voltajlı elektrik uyarısına genleşerek cevap verirler (piezo-elektrik olay). Elektrik uyarısından sonra kristaller eski durumuna döner,yeni bir elektrik uyarısı ile yeniden genleşme başlar.

Bu genleşip daralma sırasında moleküler sürtünmeden yüksek frekanslı ses dalgaları (şok dalgaları) ortaya çıkar.
• Üriner sistem (böbrek, mesane, idrar yolu) taşlarında başarı oranı %95 – 98 arasındadır.
• Şok dalgalarının küçük bir alana (3 – 6 mm) odaklanması (küçük odaklı cihaz) nedeniyle taş dışındaki çevre dokular zarar görmez, hasta çok daha az ağrı hisseder ve en önemlisi tedavi bebek ve çocuk hastalarda bile güvenle kullanılabilir.

Müdahale öncesinde taşların yerlerini belirlemek üzere floroskopik, radyografik ve ultrasonografik görüntüleme teknikleri kullanılır. Genellikle ultrasonografi, müdahale anında safrakesesi taşlarının yerini belirlemek ve izlemek için, floroskopi ise tipik olarak, böbrek taşları için kullanılır. Diğer taraftan, sayısal dar tarama radyografisi (digital slit-scan radiography) çok az sistemde kullanılmaktadır. Radyografik ve floroskopik incelemeler böbrek ve safra kesesi taşlarının tanısında ve müdahale öncesi değerlendirmelerde kullanılır.

KAYNAKÇA

http://diyotcu.blogspot.com/2012/02/bobrek-tas-krma-cihaz.html
http://www.biosan.com.tr/tr/eswl-cihazi/
http://www.bobrektasitedavisi.net/eswl-uygulamasi/
http://novamedtek.com/sayfah.aspx?pid=6&Lang=EN&Cid=3&M=A
http://novamedtek.com/sayfah.aspx?pid=7&Lang=EN&Cid=3&M=A

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir