1111111111111111111

KARPAL TÜNEL (EL-BİLEK) SENDROMU

Karpal Tünel Sendromu, ellerini mesleki durumlar gereği çok fazla kullanan bilgisayar operatörlerinin,muhasebecilerin, el emekçilerinin ve bu gibi meslek gruplarının oldukça sık karşılaştığı sinir sıkışmasına bağlı gelişen bir patolojidir.
Karpal Tünel Sendromu Nedir?

“Karpal Tünel Sendromu” yani “El- Bilek Kanalı Hastalığı”; median sinirin el bileğindeki geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşan hastalıktır. Kanal denilen yapı el bileğiyle aynı hizada yer almaktadır ve kanalın üstü geniş-kalın bir bant ile kaplıdır. Parmaklarımızı hareket ettiren median sinir ve kas kirişleri (tendonlar) bu kanalın içerisinde yer alır. Median sinirin buradaki rolü parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve parmakları bazı hareketleri yapmasını sağlamaktır. Bu kanalı daraltan nedenler, median sinirin kanal içinde baskı altında kalması ile sinirin görevindeki bozulmalara eşlik eden ağrılar el-bilek hastalığını oluşturur.

El ve El Bileklerini Sık Kullananlar, Dikkat !

Karpal Tünel Sendromu el ve bileğini çok sık ve zorlayıcı olarak kullananlarda daha sık görülür. Özellikle aynı hareketleri sık tekrarlarla yapan kişilerin hastalığıdır. Karpal tünel sendromunu tamamen bir meslek hastalığı olarak tanımlamak doğru değildir. Çünkü elini aşırı kullanan, zorlayan ve tekrarlayan hareketleri yapan kişilerde daha fazla görülmesinin yanında pek çok hastada neden tam olarak ortaya konulamayabilmektedir. Örneğin, çok sık el işi yapan ev hanımları, katipler, müzik aleti kullananlar, bilgisayar kullananlar, ağır iş araçları ve ağır el aletleriyle çalışan bireylerde görülme oranı yüksek olduğu gibi; aşırı şişmanlar, diabet hastaları, hamilelik, tiroid hastalıkları, romatoid artrit (eklem iltihabı),gut hastalığı gibi durumlarda da Karpal kanalın daralması ve median sinirin baskı altında kalması, kanal içi (el bileği kırıkları, yumuşak doku tümörleri, damar ve kas anomalileri gibi) meslek dışı sorunlardan da oluşabilir. Karpal tünel sendromu 40 yaş üzerinde, özellikle 40-60 yaş grubu kadınlarda, 4 kat daha fazla görülebilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Boyun Fıtığı Sanılabiliyor !

Karpal Tünel Sendromu, diğer sinirleri etkileyen hastalıklar ile karışabilir. Özellikle boyun fıtıkları belirtileri ile karışır veya ortak belirtiler gösterebilir. Ayrıca sinir sistemini etkileyen, başta şeker hastalığı olmak üzere diğer metabolik hastalıklarda da benzer sorunlar oluşabilir. Bu nedenle Karpal Tünel Sendromunun tedavisinin başarılı olması için teşhisin tam olarak konulması gereklidir. Karpal tünel sendromu kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak oluşan bozuklukların düzelmesi gecikir ve ileri derecede sinir hasarı olursa tedavi ile iyileşmede sıkıntılar yaşanır ve kalıcı sakatlıklar meydana gelir.

Karpal Tünel Sendromunda Fizik Tedavi Yöntemleri

Karpal Tünel Sendromunda sinirin sıkıştığı yerde gevşeme sağlamak için mobilizasyon teknikleri, ağrı ve ödem için uygun elektroterapi modaliteleri uygulanır. Eswt uygulamaları ile Karpal Tünele gönderilen ses dalgaları bu bölgede rahatlama ve median sinirde gevşeme meydana getirir. Ayrıca hastalara güçlendirici egzersizler, ultrason, parafin ve buz uygulamaları da verilebilir. Bunlar içerisinde en çok kullanılabilecek yöntem günlük hayatta da kolay uygulanabileceği için koruyucu egzersizlerdir.

Karpal Tünel Sendromu için Egzersiz Örnekleri

Hastalık başladıktan sonra özellikle yapılması gereken egzersizler yoktur. Karpal tünel sendromunun oluşmasını engellemek için egzersizler yapılmalıdır. Çünkü bu hastalıkta tedaviden önce önemli olan korunmaktır.

1111111111111111111

A. Bileklerinizi düz tutup, parmaklarınızı kendinize çekip bu şekilde 5 saniye(5’e kadar sayın) tutun.
B. Bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin.
C. Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın.

2222222222222222222222222

D. Yumruğunuzu aşağıya bükün, 5′e kadar sayarak bekleyin.
E. 5′e kadar sayarak, bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin.
F. Egzersizler toplam 10 kez uygulanır. Egzersizlerin bitiminde, kollar ve eller yanlarda dinlendirilir.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir