12

 HER KALP ATIŞINDA BEYNİMİZDE NELER OLUYOR?

 HER KALP ATIŞINDA, BEYNİMİZDE NELER Mİ OLUYOR?

221220141703409327083 2 Kalp atış hızı, dinlenme halinde normal kalp atım hızı yetişkinlerde dakikada 60 ile 100 aralığındadır. Genellikle, dinlenme halinde düşük olan kalp atış hızı, daha etkili kalp fonksiyonları ve daha iyi kardiyovasküler fitness anlamına gelmektedir. Örneğin, iyi antrenmanlı bir atlet dinlenme anında kalp atış hızı dakika da 40’a yakındır.

Birçok faktörün kalp atış hızınızda etkileyebileceğini unutmayın, bunlar şunlardır:

– Aktivite seviyesi

– Fitness seviyesi

– Hava sıcaklığı

– Vücut pozisyonu (örneğin, ayakta durmak veya uzanmak gibi)

– Duygular

– Vücut ölçüleri

– İlaçlar

Tabi geniş bir aralık normal olarak kabul edilmesine rağmen, anormal derecede yüksek veya düşük kalp atış hızları da bir problemin göstergesi olabilir. Kalp atış hızınız dakikada 100’ün üstündeyse (taşikardi) veya 60’ın altındaysa (bradikardi) ve bunun yanında özellikle bayılma baş dönmesi veya nefes darlığı gibi problemler varsa kesinlikle doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.kalp beyin1

Kalbimiz vücudumuza kan pompaladığı zaman, beynimizin hareket düzeyi sadece 10 ile 150 mikrometre arasında değişiyor. Yani bir insan saçının telinin kalınlığından bile daha az. Zaten kafamızın içerisindeki sınırlı boşluklar göz önüne alındığı zaman, bu seviyenin daha fazla olmasını pek istemezdik. Böylesine küçük hareketlerin MRI ile görüntülenmesi elbette oldukça zor. Stanford Üniversitesi ve Auckland Üniversitesi’nde görev yapan bir araştırma ekibi, bunu büyütmenin bir yolunu bularak büyük bir başarıya imza attı.

498f47f2ad094ddfaf3411533c5120a0(Küçük hareketleri güçlendiren yeni bir teknik, sıvının beynin içine girdiği ve çıktığı zaman nasıl titreştiğini gözler önüne serdi.)

Yaklaşık 2 yıl süren araştırmalar sonucunda testlerini başarıyla tamamlayan ekip, hareketleri büyütmek için “Pulsometre” adı verilen bir teknikle MRI teknolojisini ve algoritmaları birleştirerek ortaya canlı MRI görüntüleri çıkarmayı başardı.

Her kalp atışıyla birlikte beyin boyunca beyne doğru sıvı akışı başlar, beynin iç kısımları ve dış kısmı sıvı tarafından sarmalanır. Böylece her kalp atışı ile beraber beyiniçi ağzına kadar pelte ile dolu bir kavanoz gibi titreşir.Küçük hareketleri güçlendiren yeni bir teknik, sıvının beynin içine girdiği ve çıktığı zaman nasıl titreştiğini gözler önüne serdi.

13223908533 fbe3101128

Gelelim bu heyecan verici olayın nasıl gerçekleştiğine: Öncelikle hastaya, kalp atışlarının görüntüler ile koordine şekilde işlenebilmesi için pulsometre takıldı. Ardından algoritma uygulanarak omurilik sıvısının beyine doğru hareketleri incelendi ve nabız attıkça bu hareketlerdeki değişmeler kayda alındı. İşte tam bu noktada pompalanan kanın kafatası içerisine doğru hareketi ve omurilik sıvısının tepkisi net şekilde ekrana yansıdı.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR) üzerinde uygulanan yeni bir hile sayesinde titreşen bu beyin dalgalarının ve beynin sıvı içerisindeki hareketleri en ince ayrıntıları ile görüntülendi. İşte bu yeni teknik sayesinde, anormal beyin hareketi anevrizmalar veya sarsıntılardan kaynaklanan hasar gibi sorunlara işaret edebilir. İki kişi üzerinde test edilen bu teknik ile seçilen hastalar ” Chiari Malformasyon” denilen bir rahatsızlığa sahipti.

Bu yeni çalışmada bilim insanları, güçlendirilmiş MR adı verilen mevcut bir yöntemi güncelleyerek kalp atışının hassas zamanlarında çekilen çoklu görüntüleri bir araya getirdi. Araştırmacılar minik hareketleri abartan bir algoritma kullanarak beynin, kan ve beyin-omurilik sıvısı pompası gibi ritmik bir kıvrılmalarla dolu olan bir video klip ortaya çıkarmış oldular.

https://www.youtube.com/watch?v=cYoAuo_-jBQ

Bu yeni yöntem sayesinde, kalp atışının neden olduğu ritmik hareketlenmeler sayesinde beynin ufak titreşmeleri görülmekte (sağda). Yeni teknik ile görüntüleme olmamış olsaydı, bu titreşme tamamen gözümüzden kaçmış olacaktı (solda). Video klipte yer alan unamplified kelimesi, klasik manyetik rezonans görüntüleme tekniğindeki standart, yani güçlendirilmemiş sinyali; amplified kelimesi ise güçlendirilmiş sinyali kapsamaktadır.
KAYNAKÇA

Watch the brain jiggle with each heartbeat

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir