protez uretim sureci 1

KÜÇÜK BİR TECRÜBE (PROTEZ ÜRETİM SÜRECİ)

Tıp mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim ve bu yaz yaptığım stajı anlatarak tecrübelerimden biraz bahsetmek istiyorum. Üniversitede bulunduğumuz ortam itibariyle iş hayatıyla bağımız kopuk ve sektörden biraz uzağız en azından ben öyleyim. Staj yaptığım firmada bunları fazlasıyla görmek açıkçası biraz korkutucu oldu. Amacım sizi korkutmak değil aksine haberdar etmek. O yüzden size sadece gördüklerimi anlatarak kendi fikrinizin oluşmasını sağlamaya çalışacağım.

Titanyum alaşımlı malzeme şirketin önceden çizdiği teknik resme yakın bir şekilde dökümü yapılarak işleme başlar (Bu döküm yüksek ihtimalle başka bir şirket tarafından yapılacak). Bu malzemeler depoda kayıt altına alındıktan sonra CNC tezgahlarında işlenmeye başlayacak. Burada işlenen malzeme polisaj birimine gidecek. Polisaj; içerisinde plastik taşların bulunduğu ve yüksek hızlarda parçaya çarparak parçanın yüzeyindeki izleri, pürüzleri büyük oranda temizleyen bir cihaz. Buradan çapak alma birimine gelerek deliklerdeki yüzeydeki kalan ufak pürüzler zımpara ve ufak cihazlarla temizlenecek. Buradan kumlama yıkama ve renklendirme bölümüne gelen parçalardan özellikle kalça için olan kısım kumlama birimine giderek kumlanacak ki bu işlemin sebebi dokunun parçaya tam tutunabilmesi. Yıkama işlemi geçiren parça renklendirmeye gelerek burada elektrikli bir çözeltiye batırılarak istenen rengi alacak. Buradan ara kontrole gelen parça ürünü inceleyecek ve onay verdikten sonra ürün nihai işlemleri göreceği birime gidecek. Lazer markalaması yapıldıktan sonra dezenfekte olan ürün sterilizasyona giderek satışa hazır hale gelecek ve ürün piyasaya sürülecek. Ürün alıcıya ulaştıktan sonra ameliyat esnasında paketi açılacak ve ürün üzerindeki etiketle uyuşmayan veya tasarımı uygun olmayan bir parça olarak paketten çıkacak.

protez uretim sureci

İşte bir biyomedikal mühendisinin devreye girdiği kısım tam da burası. Müşteri şikayetini şirkete bildirecek ve muhatabı bir biyomedikal mühendisi. Şikâyeti alan mühendis öncelikle sorunun hangi birimde olduğunu bulmak zorunda. Sorunlu birim tespit edildikten sonra neden böyle bir sorun oluştu ve nasıl çözülür sorusunun cevabı bulunmalı. Bunu araştırdıktan sonra bunun kontrol merkezlerinden nasıl geçtiği geçmemesi için ne yapılması gerektiği gibi sorular cevaplanmalı.

Aslında bir mühendisin böyle bir şirkette yapması gereken üretmek değil doğru üretimin nasıl olacağını söylemek. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir