depositphoto

GÜNÜMÜZÜN MESLEĞİ: DİYETİSYENLİK

GÜNÜMÜZÜN MESLEĞİ : DİYETİSYENLİK

depositphoto

Üniversite tercihleri yaklaşırken üniversite adaylarını  bilgilendirmek, merak edenlere yardımcı olması için diyetisyenlik mesleğini tanıtmak isterim. Yeni çağda  ciddi hastalıklardan ve diğer hastalıkların tetikleyicisi sayılan obezite oranı arttıkça daha çok gündeme gelen diyetisyenlik hala tam anlamıyla tanınmamaktadır. Halk arasında diyetisyen kilo verdiren kişiler olarak bilinse de aslında tek görevi kilo kaybı sağlamak değildir. Diyetisyen ne iş yapar? Nasıl diyetisyen olunur?

Diyetisyen Ne İş Yapar?

Yardımcı sağlık personeli olarak anılmaktadır. Aslında birçok alanda yer almaktadır. Sadece zayıflama değil; her türlü beslenme problemleri, hastalıkların beslenme tedavisi, sporcuların beslenmesi , toplu beslenme yapılan yerlerde planlama  diyetisyenin görevleri arasındadır. Gıda bulunan, beslenme yapılan hemen her yerde diyetisyenin yeri bulunmaktadır. En çok tercih yeri hastaneler iken; bakım evleri, spor merkezleri, yemekhane bulunduran iş yerleri, özel firmalar da çalışma alanı oluşturmaktadır. Yeni yeni tanınan mesleğimizin istihdamı kamuda biraz az olsa da bireysel emek ve azimle iş imkanı bulmak mümkün.  Öyle bir meslek ki doğarken başlayan ve ömür boyu süren beslenmemizle ilgili günbegün yenilenen bilimsel verilerin takip edilmesi, bireyin ilgi ve merakını gerektirmekte.

Nasıl Diyetisyen Olunur?

Birçok iş sahasına sahip bu meslek, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanır. Beslenme ve diyet uzmanı ise; diyetisyen unvanını diploma ile aldıktan sonra besin, beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi almış diyetisyendir. *

Günümüzde gerçekte diyetisyen olmadığı halde bu alanda yorum yapan birçok kişi veya kurum bulunması da acı bir gerçektir. Ve biz diyetisyenlerin işini zorlaştırmaktadır. Her iş nasıl ustasına bırakılıyorsa, sağlığın temeli olan doğru  “BESLENME” nin nasıl olacağı da işin uzmanlarına yani bu alan üzerine diploma almış diyetisyen ve beslenme uzmanlarına bırakılmalıdır.

Tercih döneminde olan adaylara tavsiyem ise beslenme ve diyetetik bölümü veya başka bir bölüm de olsa araştırıp, gelecek zamana yönelik düşünüp, kendilerini en iyi ifade edecekleri ve üretken olabilecekleri alanları tercih etmeleri olur. Geleceğin sizlere emanet olduğunu unutmayın.

 

DYT. MERVE NUR GİZLİCİ

iletişim: dyt.mervenur@outlook.com

KAYNAK:

* https://www.tdd.org.tr/diyetisyen-olmayanlara/diyetisyen-kimdir/

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir