1472777865637

KLİNİK BİYOKİMYA ANALİZ CİHAZLARI

Biyokimya Nedir?

İçindekiler

Biyokimya, canlı organizmalar içindeki ve ilgili kimyasal süreçleri araştıran bilim dalıdır. Biyoloji ve kimyayı bir araya getiren laboratuvar temelli bir bilimdir. Biyokimyacılar, kimyasal bilgi ve teknikleri kullanarak biyolojik problemleri anlayabilir ve çözebilir.

Biyomedikal mühendisliği ile ilgili oynatma listemizi de izleyebilirsiniz:

Klinik Biyokimya Nedir?

Klinik Biyokimya, kan, idrar ve diğer vücut sıvılarında kimyasalların (hem doğal hem de doğal olmayan) ölçümü ile ilgilenen laboratuvar tıbbının bir bölümüdür. Bu test sonuçları, sağlık sorunlarını tespit etmek, prognozu belirlemek ve bir hastanın tedavisine rehberlik etmek için yararlıdır. Klinik kararların% 60’ı kadarı laboratuvar test sonuçlarına dayanmaktadır, bunların çoğu biyokimyadır.

Klinik Biyokimya Cihazları

1472777865637

  1. Otoanalizörler: Klinik biyokimya laboratuvarlarında her türlü analiz işlemlerini tam otomatik olarak bilgisayar kontrolü altında gerçekleştiren cihazlardır. Örnek alma, seyreltme, filtreleme, karıştırma, ısıtma ve renk belirlenmesi gibi elle yapılan analizlerin vakit alan prosedürlerini otomatikleştirir. Bütün işlemler mikroişlemcinin kontrolü altında gerçekleştirilir. Otoanalizör, bu prosedürleri, otomatik olarak, doğru ve hızlı bir şekilde yapar. Analiz hızı saatte 240 test olabilmektedir.
  2. Hemogram (Kan Sayım) Cihazı: Genel sağlık durumunuzu belirlemek için; anemi, enfeksiyon, inflamasyon, kanama bozukluğu veya kanser gibi kan hücrelerini etkileyen çeşitli hastalık ve durumları taramak, teşhis etmek veya izlemek için yapılan testtir.
  3. Koagülasyon (Pıhtılaşma) Analizörü: Kandaki birçok protein veya koagülasyon faktörünün kimyasal reaksiyonu sonucu fibrin formasyonu ile sonuçlanan bir mekanizmadır.Damar hasarından sonra kanamanın durabilmesi için gerçekleşen normal pıhtılaşma sürecine hemostaz denir.Pıhtılaşma sürecinin patolojik sürece girmesine tromboz denir.
  4. İdrar Analizörü: İdrar analizi hastane laboratuvarlarındaki istemlerin içinde oldukça büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bu testleri yapan cihazlara idrar analizörü adı verilmektedir.
  5. Kan Gazı Cihazı: Kan gazı analizi, esas olarak kanda bulunan oksijen ve karbondioksit gibi gazların kısmi basınçlarının ve bunun yanında kan pH‘sının ölçümü ile bikarbonat değerinin ve oksijen saturasyonunun hesaplanması ve böylece hastada hipoksemi, asidoz veya alkalozun olup olmadığının anlaşılmasında kullanılan bir testtir.
  6. Sedimentasyon (Çöktürme) Cihazı: Sedimentasyon hızı vücuttaki inflamasyonu (enflamasyonu) göstermek için sıklıkla kullanılan bir kan testidir. Sedim sıklıkla “eritrosit sedimentasyon hızı” olarakta isimlendirilmektedir. Sedim kandaki eritrositlerin belli bir zaman içinde çökmesi olarakta tanımlanmaktadır. Sedim ya da sedimentasyon hızı ESR olarakta kısaltılmaktadır.
  7. Afinite Kromatogramı: Afinite kromatografisi bir saflaştırma yöntemidir ve tek bir basamakta yüzlerce kat saflaştırma yapılabilir.Bu teknik bir çeşit adsorbsiyon kromatografisi olup; matriks adı verilen katı bir destek materyaline, ligandın kovalent olarak immobilize edilmesi işlemini kapsar. Bu işlemi yapan cihaza afinite kromatogramı adı verilir.
  8. HPLC Cihazı: HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi kısaca HPLC olarak adlandırılır. HPLC analitik ayırma teknikleri amacı ile en yaygın kullanılan cihazdır. Yaygın kullanılma sebepleri duyarlılığı, kantitatif tayinlere kolaylıkla uyarlanabilir olması, uçucu olmayan veya sıcaklıkla kolayca bozunabilen bileşiklerin ayrılmasına uygunluğudur. En önemlisi ise sanayinin birçok bilim dalının ve toplumun birinci derecede ilgilendiği maddelere geniş bir şekilde uygulanabilirliğidir.
  9. D Vitamini Analizörü: D vitamini epidermisde fotokimyasal olarak üretilen bir steroid hormondur ve antiraşitik etki gösteren bir grup maddenin ortak adıdır. Beslenmede önemi olan iki yapısı vardır. Bunlar; ergokalsiferol (D2) ve kolekalsiferol (D3) yapılarıdır. İnsan vücudunda sentezlenebilen tek vitamindir. Vitamin D3 sentezinde ilk basamak, güneş veya ultraviyole ışınlarının etkisiyle ciltte bulunan provitamin D’nin vitamin D3’e dönüşmesidir. Daha sonra D vitamini bağlayan proteinlere (DBP) bağlanarak hedef organlara taşınırlar. Vitamin D yağlarla birlikte emilip taşınmaktadır. Bu nedenle D vitamininin emilimi için yağ ve safra ortamı gerekmektedir.
  10. Kapiler Elektroforez Cihazı: Elektroforez, iletken bir çözelti içindeki yüklü/yüksüz parçacıkların veya moleküllerin bir elektriksel alan varlığında göç etmesidir.
  11. Ozmometre Cihazı: Ozmolalite, sulu bir çözeltinin içindeki toplam katı madde konsantrasyonudur.Ozmometreler, moleküler ağırlık veya iyon yükünden bağımsız olarak katı madde sayısını ölçer.
  12. Deiyonize Su Cihazı:

Ham suyun iyon değiştirme katyonik ve anyonik reçinelerden geçirilerek saflaştırılması ile saf su, demineralize su, deiyonize su elde edilir. Deiyonizasyon ve demineralizasyon genel adıdır. Reçineler ile enerji ve su sarfiyatı oluşmadan yüksek safiyette saf su kolayca elde edilir.

Ca++, Mg++, Na+ ve Fe++ iyonları, iyon değiştirici reçine ile değiştirilip H+iyonu yerleşir. Cl , SO(4) , CO(3) , HCO(3), NO(3) iyonları, iyon değiştirici reçine ile değiştirilip OH iyonu yerleşir. İTÜ’nün 24.05.1967 tarih ve 1 sayılı raporuyla cihazlarımızın deiyonize saf su ürettiğinin belgesi Türkiyede ilk kez bizim tarafımızdan alınmıştır. Teknik- tıbbi-kimya laboratuarlarında, ilaç sanayisinde, parfümeri üretiminde, kimyevi üretimlerde, metal kaplama sanayinde pratik, güvenilir, ekonomik ve uzun seneler kullanılabilen cihazlardır.

13.Santrifüj Cihazı: Santrifüj, partiküllerin boyutlarına, şekline, yoğunluğuna, ortamın viskozitesine ve rotor hızına göre bir çözeltiden ayrılması için kullanılan bir tekniktir. Parçacıklar sıvı bir ortam içinde süspanse edilir ve santrifüj tüpüne yerleştirilir. Tüp daha sonra bir rotora yerleştirilir ve tanımlanan bir hızda döndürülür. Rotorun merkezi bir eksen etrafında döner, bu şekilde süspansiyondaki parçacıklar üzerinde bir merkezkaç kuvveti üretir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir