Kalp-Akciğer Makinesi

KALP-AKCİĞER MAKİNESİ

Kalp-Akciğer Makinesi

Kalp ameliyatlarında ameliyat sahasının hareketsiz ve kandan arındırılmış olması gereklidir. Kalbin boşluklarının kanla dolu olması ve kendisinin vücuda kanı pompalaması nedeniyle vücudun ihtiyacı olan kan dolaşımı başka bir mekanizma ile sağlamak gerekir. Doku ve organlar kanla beslenir, kan çeşitli mineralleri, gazları, proteinleri vb. dolaşım sisteminin merkezi olan kalp ve ona bağlı olan damarlar aracılığı ile taşır. Doku ve organların kanla beslenmesine perfüzyon adı verilir. Kan dolaşımı durduğunda öncelikle beyin hücreleri en fazla 5 dakika gibi kısa bir zaman içinde ölmektedir.

Biyomedikal mühendisliği ile ilgili oynatma listemizi de izleyebilirsiniz:

Kalp-akciğer makinesi (The Heart-Lung Machine) vücudun diğer organlarına karbondioksitten arındırılmış ve oksijenlendirilmiş kan gönderilmesini sağlayarak kalbin ve akciğerin görevlerini üstlenir, ameliyat sırasında kalp ile akciğerin durdurulmasına olanak verir.Kalp Akciger Makinesi

Kanın kalp-akciğer makinesi ile karbondioksitten arındırılarak ve oksijenlendirilerek vücudun diğer organlarına pompalanması suretiyle kalp ve akciğerin devre dışı bırakılmasına kardiyo-pulmoner by-pass denilir. Bu yöntem kullanılarak yapılan kalp ameliyatlarına açık kalp ameliyatı denilir

Kalp-akciğer makinesi veya oksijen pompası olarak bilinen cihazlar bu amaçla yapılmışlardır. Bu cihazda kan basıncını sabit tutan, kan içindeki oksijen miktarını arttıran ve karbondioksit miktarını azaltan pompalar bulunmaktadır. Ameliyat sırasında genellikle üst vena cava ve alt vena cava arasına veya sağ atriyum ve femoral arter arasına bağlanırlar.

Kalp-Akciğer makinasının komponentlerini  8 başlık altında inceleyebiliriz.

  • Venöz Kanüller
  • Arteryel Kanüller
  • Oksijenatör
  • Isı Değiştirici
  • Hava Kabarcık Dedektörü
  • Pompalar
  • Filtreler
  • Kardiotomi Aspiratör Sistemi

Bunlara ek olarak hastanın EKG, aort ve merkez damar basınç dalga şekillerini de izlemek gerekir.Kandaki oksijen ve karbondioksit satürasyonları ve basınçları dikkatli bir biçimde izlenmelidir.Ayrıca hastayı sistemden kaynaklanabilecek sızıntılara karşı da korumak gereklidir. Çünkü sızıntılar önemli ölçüde kan kaybına yol açabilir.

 

KAYNAKÇA:

http://www.noyantemucinogus.com.tr/acik-kalp-ameliyatlari/

http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kalp-Akci%C4%9Fer%20Makineleri.pdf

Osman Eroğul ve İrfan Karagöz, Biyolojik Sinyaller ve Tıbbi Cihazlar,101-102

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir