biyomimetik nedir

BİYOMİMETİK NEDİR?

Biyomimetik Nedir?

 

Biyomimetik; doğadaki modelleri inceleyen sonra bunları taklit ederek yaptıkları alet, mekanizma ve sistemlerin tümüne verilen isimdir.

biyomimetik

Biyomimetik Sistemlerin Kullanıldığı Alanlar

Bilim, teknoloji, sanat, mimari, yapay zekâ, nanoteknoloji, robotik, endüstri, askeri araştırmalar, ulaşım gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Videomuzu da izleyebilirsiniz:

Bu Alan için bazı örnekler

  • Balinaların geniş kuyruğu, yüzücülerin kullandığı iki ayağı birleştiren paletlerin kullanılmasına ipucu vermiştir. Bu hızlı dalış için oldukça önemlidir.

balinalarda biyomimetik

  • Örümcek ağının yapısından yararlanarak ip ve kumaş yapımı

biyomimetik orumcek

  • Uçak kanatları yapılırken yusufçuklardan ilham alınmıştır. Nasıl mı? Hava akımının neden olduğu titreşimler uçağa zarar vermesin diye uçak kanatlarının uçları tıpkı yusufçuğun kanatlarındaki hücrelerin yoğunlaştırılması gibi ağırlaştırılmıştır.

biyomimetik yusufcuk

  • Dulavrat otu bitkisi kıyafetlere takılır ve bu bitkiden kıyafetleri ayırmak hiç kolay değildir. Giyim endüstrisinde yer çekimsiz ortamda kullanılmak amacıyla tasarlanan cırt cırt bant olarak bilinen velcro bantları bu bitkiden ilham alınarak tasarlanmıştır.

Dulavrat otu ve velcro bandi

  • Hızlı treni tasarlayan mühendis balıkçıl kuşlardaki yöntemi fark ederek hızlı trene uygulamıştır. Bu kuşların gagaları sayesinde hızı artırdığı belirlenmiştir.

balikcil kuslar hizli tren

  • Kuşların enerji tasarrufu sağlamak amacıyla V şeklinde uçmaları uçak tasarımlarına ilham kaynağı olmuştur.
  • Termitlerin yuvalarında sıcaklığı istediği değerde tutabilmesi ilham alınarak birçok binada bu sayede enerji tasarrufu sağlanmıştır.
  • Ayçiçeğinin güneşi en iyi alabileceği açıyla durması güneş panellerinin yapılması fikrini uyandırmıştır. Bu panellere ayçiçeği gibi güneşi algılayan parçalar yerleştirilmiştir.
  • Görme yeteneği iyi olmayan yarasalardan ilham alınarak radar geliştirilmiştir. Şöyle ki yarasaların yaydığı titreşimler engellere çarparak geri döner bu hareket tarzlarını belirler radarlar da aynı şekilde çalışır.
  • Köpek balığı derisinden ilham alınarak aerodinamik yüzücü mayoları geliştirilmiştir.
  • Oldukça fazla titreşimli ses dalgaları yayan yunuslar cisimlerin şeklini, hızlarını bilirler Sonar sistem de bu prensibe göre geliştirilmiştir.

Anatomi ve Fizyolojiye giriş yazımızı da okuyabilirsiniz.

Biyomekanik Nedir?

Sitemizden daha fazla yazı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

KAYNAKÇA:

  1. https://www.tech-worm.com/biyomimetik-teknoloji-nedir/
  2. https://www.matematiksel.org/bilim-sanatin-dogayi-taklit-etmesi-biyomimetik/#:~:text=Biyomimetik%3B%20s%C3%B6zl%C3%BCk%20anlam%C4%B1%20olarak%20do%C4%9Fadaki,getirmeyi%20ama%C3%A7layan%20bir%20bilim%20dal%C4%B1d%C4%B1r.&text=Do%C4%9Fa%20insanlar%20i%C3%A7in%20ak%C4%B1l%20hocas%C4%B1%2C%20fikir%20kayna%C4%9F%C4%B1d%C4%B1r.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir