anatomi ve fizyolojiye giris

Anatomi ve Fizyolojiye Giriş

1.Anatomi ve Fizyolojiye Giriş

 

Anatomi ve fizyoloji bilim dalları, tıp biliminin temel dallarındandır.
Anatomi: İnsan vücudunu oluşturan organ ve oluşumların normal şekil ve yapısını bunlar arasındaki fonksiyonel bağlantıyı inceleyen bilim dalıdır.
Fizyoloji: İnsan vücudunu oluşturan organ ve oluşumların niteliklerini, işlevlerini bu işlevlerle ilgili vücutta oluşan olay ve değişiklikleri inceleyen bilim dalıdır.
Anatomi ve fizyoloji bilim dallarının gelişmesine pek çok düşünür ve bilim adamı katkıda bulunmuştur.

Tıbbın babası kabul edilen Yunanlı düşünür ve hekim Hipokrat (377-460) anatomi fizyoloji alanında çalışmalar yapmış, kafa kemiklerini tanımlamıştır. Yunanlı bilgin Aristoteles (M.Ö.322-384) anatomi terimini kullanmış, sistemler ve duygusal algılama hakkında bilgi vermiştir. Galen (M.S.130-200) yaptığı hayvan deneyleri ile kas, kemik ve eklemlere ilişkin bilgiler sunmuştur. Anatominin kurucusu kabul edilen Andreas Vesalius (1514-1564) insan ölüsü incelemiş ve vücut yapısını araştırmıştır.

Türk hekim ve düşünür İbn-i Sina (M.S.980-1037) Tıp Kanunu kitabını yazmıştır. Mazhar Paşa (1845-1920) ülkemizde modern anatominin kurucusudur. İlk fizyoloji kitabını XVII. yy. da Descartes yayınlamıştır. Fizyoloji, bir bilim dalı olarak XVIII yy. dan itibaren Abrech Von Haller tarafından tanımlanmıştır. William Harvey XVII yy. da kan dolaşımını tanımlamış, kalbin görevlerini açıklamıştır. Ülkemizde fizyoloji alanında ilk bilim adamı Dr.
Mehmet Şakir Paşa‟dır. Bunların yanı sıra pek çok bilim adamı anatomi ve fizyoloji alanında çalışmalar yaparak bu bilim dallarının gelişmesini sağlamışlardır.

 

1.1. Tıbbi Terimleri Meydana Getiren Temel Öğeler

Tıbbın bütün alanlarında ve anatomi, fizyoloji bilim dallarında tıbbi terimler kullanılır.
Terim: Bir sözcüğün bilim, sanat, politika vb. alanlarda kullanıldığında aldığı anlamdır. Tıp alanında kullanılan sözcüklere “tıbbi terimler” denir. Tıp terimleri Yunanca ve Latincedir. Terimler kök halinde veya ön ekli ve son ekli olarak kullanılır.

  • Kök: Anlamlı en küçük dil birimidir. Köke ön ek, son ek getirilerek anlamlı sözcükler oluşturulur.
    Örneğin; “os” kök sözcüktür ve kemik anlamındadır. Bu sözcüğe “tologia” son eki getirilerek “ostologia” yani kemik bilimi sözcüğünü oluşturabiliriz.
  • Ön ek: Kökün önüne gelerek yeni sözcük oluşturan eklerdir.
  • Son ek: Sözcüğün sonuna gelerek yeni sözcük oluşturan eklerdir

1.2. Anatominin Bölümleri

Anatomi ve Fizyolojiye Giriş başlığı altında inceleyeceğimiz bir diğer başlık Anatominin Bölümleri

Anatomi, çalışma alanlarına göre kendi içinde çeşitli bölümlere ayrılır. Bunları şimdilik başlıklar halinde göreceğiz. Farklı bir yazıda hepsini tek tek açıklamalı olarak vereceğiz.

  1. Makroskobik Anatomi
  2. Mikroskobik Anatomi
  3. Gelişim Anatomisi
  4. Patolojik Anatomi
  5. Fonksiyonel Anatomi
  6. Radyolojik Anatomi
  7. Karşılaştırmalı (Comparativ) Anatomi

Merak edenler için anatominin bölümleri yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bilim, sağlık ve teknoloji alanında daha fazla yazı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir