silikon vadisi 5

SİLİKON VADİSİ NEDİR?

Bilindiği üzere teknoloji çağındayız ve bu çağın gerektirdiği siber ticaret ve Pazar arayışındaki teknoloji alanda yarışların yapıldığı dev şirketlerin konumlandığı yerdir.  Buraya kısaca teknopark da diyebiliriz.

silikon vadisi 1

Teknoparklar; ar-ge çalışması yürütecek firmaları buluşturur ve onların teknolojiye dair kanaatlerinin paylaşılmasını sağlar.

Asıl amacı üniversitelerde ve araştırma merkezlerindeki teorik bilgi ve hedefleri teknoloji ile birleştirerek yeni ürünler elde etmek, firma ve kuruluşları teknoloji merkezli olmaya teşvik etmektir. Bu sayede firmalar ile devlet ve diğer kurumlar arasında iş birliği artacak, uygun özelliklere sahip kişilere iş ve girişimcilik fırsatı verilecek haliyle beyin göçü önlenecektir.

Bu da dışa bağlılığını azaltabilir ve bölge ekonomisi canlandırabilir. Kısacası teknoparklar inovasyonu, girişimci ve temelinde bilgi olan firmaları destekler ve yerel ekonomiyi geliştirmeye katkıda bulunur.

silikon vadisi 2

Peki Bu Silikon Vadisi Nerede?

Bu yer, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde San Francisco vadisinde bulunur. İsmini bölgede yoğun olarak silikon çip üretilmesinden alır. 1800’lerden bu yana tarihte sıkça adından bahsettirmektedir. Başta altının keşfedilmesiyle ilgi odağı olmuştur, sonrasında Stanford Üniversitesi açılır ve yakınına bir şirket kurulur. Hemen sonrasında tüm bölge teknoloji şirketlerine devredilir, bilim insanları bölgeye akın eder ve elektroniğe giriş yapılarak Nobel ödülleri alınır. Artık tüm dünyanın meraklı gözleri üzerlerindedir. İlk mikroişlemci, ilk bilgisayar, arama motorları olan Yahoo, Google ve sosyal paylaşım sitesi Facebook burada ortaya çıkar.

silikon vadisi 3

Bu vadinin ilk şirketi de;  General Electric ve Kodak’tır. Ne kadar ücret aldıklarına gelinirse Silikon vadisinde çalışanların maaşları ortalama 80.000 dolar olduğu söyleniyor ve toplam çalışan sayısı ise 250.000 kişidir. Teknolojinin merkezi olmak böyle bir şey 🙂

Bu vadinin parlayan yıldızı ise HP (Hewlett-Packard)’dir.

silikon vadisi 4

Silikon vadisinin en büyük şirketlerine gelecek olursak tabi ki Apple ve Google ‘dır. Silikon Vadisi’nde merkezi olan ve en görkemli ofise sahip iki şirket Google ve Apple, her gün liderlik yarışında sıra değiştirirken açık ara fakla Silikon Vadisi’ndeki en büyük şirketler rütbesini kimseye kaptırmıyor.

Google’ın dev kampüsü Mountain View’da bulunurken Apple’ın dev kampüsüne ise Cupertino şehri ev sahipliği yapıyor.

Son olarak bu dev vadi hakkında daha fazla bilgi toplamak istiyorsanız HBO da yayınlanan  “ SİLİCON VALLEY ‘’ dizisini önerebilirim. Dizi de silikon vadisinin çalışma alanından ve yaşam tarzından bahsediyor, tavsiye ederim.

silikon vadisi 5

KAYNAKÇA:
  1. http://www.webtekno.com/dunyanin-teknoloji-merkezi-silikon-vadisi-hakkinda-bilinmeyen-10-bilgi-l712.html#image11
  2. https://www.muhendisbeyinler.net/silikon-vadisi-nedir/
  3. https://www.muhendisol.com/2018/02/05/silikon-vadisi-nedir/
  4. https://viago.ca/le-tech-tourism-une-nouvelle-tendance/
  5. http://www.talkativeman.com/birthplace-of-silicon-valley-the-hp-garage/
  6. http://www.thenextsiliconvalley.com/2017/09/11/6616-pay-it-forward-culture-is-key-to-success-of-silicon-valley-innovation-ecosystem/
  7. https://webcartografie.wordpress.com/2011/12/16/silicon-valley-giappone-terremoti-le-mappe-della-settimana/

0 thoughts on “SİLİKON VADİSİ NEDİR?”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir