PRP (PLATELET RİCH PLASMA) NEDİR?

PRP(PLATELET RİCH PLASMA )NEDİR?

PRP Platelet Rich Plasma-Platelet (trombosit, pıhtı hücresi) yüksek platelet konsantrasyonu içeren otojen plazma olarak tanımlanmaktadır.

Prp yöntemi ilk olarak 15 yıl önce diş cerrahları yaşlılara yerleştirdikleri titanyum implatların diş etlerini zayıflattığı için kısa sürede düşmesini önlemeye yönelik bir çözüm aramaları sonrası geliştirildi. Öyle bir madde üretmeliydiki bu madde diş etine yerleştirildiğinde zayıf olan bölge güçlenmeli ve implant tutunabilmeliydi. Bu güçlendirici maddenin vücut tarafından kabul edilmesi ve zaman içinde vücuttan atılmaması gerekiyordu. Kanı santrifüje ettiler sonra pıhtılaştırdılar ve bu sayede bu yöntemi uyguladılar. Santrifüje edilmiş kanın ilk kullanımı uzun yıllar önce Japonya’da sonraları İspanya ve Amerika ‘ da başladı.

PRP tedavisi ile kişinin kendi kanıyla cilt gençleştirmek mümkündür. İlaç yerine kişinin kendi kanının kullanıldığı PRP tedavisinde özellikle çevresel ve genetik faktörlerle birlikte yavaşlayan hücre yenilenmesinin önüne geçilir.

Vücumuzun dokularındaki hasar onarımı yaşlanma etkilerini geriye çevirme iyileştirme özelliğini tetikleyen yöntemdir. Kanın renksiz hücre parçaları olarak bilinen trombositler vücutta kanamanın durdurulması ve damar yatağında kanın pıhtılaşması işlevini görür. trombositler kemik iliğinden yapılan hücrelerdir ve kanın pıhtılaşmasında temel rolü üstlenirler. Damar duvarının bütünlüğü bozulduğu durumlarda yani kanama olduğunda trombositler o bölgeye doğru yönelir ve bir tıkaç görevi üstlenerek kanamalı bölgeyi kapatmaya çalışırlar. Bu duruma primer hemostatik tıkaç adı verilir.

PRP medikal bir uygulama ve biyolojik yöntemdir. Doktor hastayı muayene ettikten sonra içinde özel bir jel bulunan küçük tüplerin içine 8-20 cc kan alır ve santrifüj işlemi uygulanır. Özel tüpler yüksek hızda dönen santrifüj cihazına konulur. Santrifüj cihazı, platelet hücrelerinden zengin plazma elde edebilmek için belli bir hızda ve sürede dönmelidir. Bu işlemin sonunda tüplerdeki kan bileşenlerine ayrılır; yani her mililitresinde yaklaşık 200.000 trombosit bulunan bu kanın kırmızı hücrelerden oluşan kısmı ayrılır böylece mililitrede 1,5 milyona kadar trombosit yoğunluğuna sahip olan bir jel elde edilir. Ayrıştırılan plateletler kitteki tüpün içersinde yoğunlaşıp birikir ve PRP denilen bir kan ürünü ortaya çıkar.PRP yöntemi ile elde edilen serumdaki plateletlerin yoğunluğu kandakinden 2 ila 4 kat fazladır.

prp

Trombosit yönünden zenginleştirilmiş kanın kişideki sorunlu bölgesine verilmesi sonucu o bölgede tedavi başlar. Trombositler verildikleri bölgede yara varmış gibi iyileştirme yapmaya başlarlar ve bu sayede tedavi yapılmış olur.

PRP kök hücre tedavisinin yapılabileceği birçok bölge bulunmaktadır. Eklemlerin kıkırdak iyileşmesini sağlamak için PRP tedavisi uygulanabilmektedir. Ayrıca bel ve boyun fıtığı hastalıklarında doku onarımını arttırmak için, tendon rahatsızlıkları için, kas yırtıklarının tedavisi sırasında, bağ doku yırtıklarında da PRP tedavisinden yararlanılabilmektedir.

YAZAN : LEYLA ÇALIŞIR
Kaynakça:
http://www.esteworld.com.tr/prp

PRP ile Kök Hücre Tedavisi


http://www.referansestetik.com/sayfa-2-aydin-nazilli-gencligin-sirri-prp-tedavisi.html
http://esenler.medipol.edu.tr/kozmetoloji/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir