med5 e1537457455160

Tıbbi Cihaz Endüstrisinin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Sağlık sektöründeki teknolojik gelişmeler birçok faydayı da beraberinde sunmaktadır. İnsanlar sağlık sektöründeki teknolojik yeniliklerin getirdikleri sayesinde daha sağlıklı, üretken ve bağımsız bir hayat sürdürmektedir. Tıbbi cihazlar sektörü çok hızlı gelişen ve değişen bir yapıdadır. Bunun temel nedenlerinden biri sektörün kapsamının geniş olması ve çok fazla ürün içermesidir.
med2
Önümüzdeki dönemde tıp teknolojisini etkileyecek faktörler:
-Bilgi ve iletişim teknolojilerinde beklenen gelişme ve aşamalar,
-Tıbbi genetik ve moleküler biyoloji alanındaki olası gelişmeler,
-Nanoteknoloji,
-Malzeme bilimindeki gelişmeler

Tüm alanlarda özellikle yüksek hassasiyet gerektiren ortopedik ve nörolojik cerrahi operasyon prosedürlerinde daha küçük ve daha uygun fiyatlı robotik sistemlerin yaygınlaşacağı öngörülmektedir. Nanoteknoloji ve genomiks çalışmalarının etkileşimiyle kişisel tedavi sistemlerinde önemli gelişmeler beklenmektedir.Özellikle bağlantılı olduğu disiplinlerin ilerlemesi sonucu doku mühendisliği ürünlerinde ve daha pek çok alanda tıbbi cihazlarla ilgili yeni ürün ve üretim sistemlerinin gelişeceği düşünülmektedir.

Tıbbi cihazlarda özellikle şu dört konudaki gelişmelere bağlı önemli değişikliklerin yaşanacağı düşünülmektedir.

1) Teknolojideki gelişmeler: Teknik risklerin daha da azalacağı,hasta güvenliği ve emniyetinin üst seviyelere çıkacağı, klinik bulgu, veri ve bunların analizlerinin gelişeceği, bu artışa paralel olarak da klinisyenlerin verimlerinin ileri boyutlara taşınacağı ön görülmüştür.

2)Tedavi ve bakım hizmetlerinin hastanelerden evlere doğru akışında artış: Portatif cihazlardaki gelişmelerle hastane donanım bağımlılığı azalacağı ve daha çok hastanın hastane dışında bakım ve tedavisinin yapılacağı düşünülmektedir.

med4
3)Bilgisayar destekli operasyonlarda ve robotik uygulamalarda artış: İşlem zamanında kısalma ve operasyonda yüksek hassasiyet sağlanacaktır. Özellikle çok kompleks cihazlar için yüksek tedarik,bakım ve kullanım maliyetlerinin ortaya çıkacağı düşünülmektedir.

4)Holistik yaklaşım: Yaklaşımların tedaviden daha çok önlemeye doğru kayacağı, insanların sağlık sistemlerinin takibinin sağlanacağı buna bağlı olarak tıbbi cihazlarda destekleyici gelişmelerin yaşanacağı öngörülmektedir.

Kullanım alanı çok geniş olan tıbbi cihazlar 300 binden fazla geniş bir ürün yelpazesi ve birçok farklı teknolojiye sahiptir.Türk sağlık sektörünün gelişmesi,yeni ve özel hastane sayısındaki artış,kaliteli sağlık hizmeti talebinin artması,teknolojideki yenilikler ve bunun gibi daha birçok faktör ülkemizde tıbbi cihaz sektörünün gelişmesine hız kazandırmaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir