PPL AW BES ClinicalEngineer Frame3

KLİNİK MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Klinik Mühendisliği Nedir?

Klinik Mühendisliği, hastaların klinik ihtiyaçları için çözümler üretmek ve analiz etmek için mühendislik ve teknolojinin uygulanmasıdır. Bu, birçok alanda sağlık hizmetlerini ve klinik mühendislerini kapsayan farklı bir meslektir ve genellikle alanın bir yönüyle uzmanlaşır. Mühendislik tasarımı, araştırma, geliştirme, servis yönetimi ve hizmet sunumu klinik mühendisleri için ortak faaliyet alanlarıdır.  

Klinik tıp giderek daha karmaşık teknolojilere ve onunla ilişkili karmaşık ekipmanlara bağımlı hale geldikçe, klinik mühendisi modern tıp ve mühendislik arasındaki köprü haline gelmiştir.

 

Yoğun Bakım Ortamında Klinik Mühendisliği

Klinik mühendisliği, çeşitli ortamlarda uygulanan disiplinlerarası bir alandır ve çeşitli zorluklar sunar. Klinik mühendis, eğitim ve öğretim, karmaşık insan ve teknolojik sistemlerle çalışan bir problem çözücüdür.

Hastane ortamında klinik mühendisi genellikle tıbbi ekipman sistemleri için teknoloji yöneticisi olarak işlev görür. Bu ortamdaki sorumluluklar arasında finansal veya bütçe yönetimi, hizmet sözleşmesi yönetimi, tıbbi ekipmanı yönetmek için veri işleme sistemleri ve hizmet sözleşmelerinin koordinasyonu ve şirket içi operasyonlar yer almaktadır. Hastane tabanlı klinik mühendisi, kendi beceri setine ve bölümün yapısına bağlı olarak, kurum içi bakım personelinin denetiminden sorumlu olabilir. Hastane tabanlı klinik mühendisleri, tıbbi ekipmanın güvenli ve etkili olmasını sağlamak için diğer önemli işlevleri de doldurmaktadır.

Sağlık teknolojisi alanı ilerledikçe, klinisyenlerin hastaları destekleme ve tedavi etme yetenekleri gelişir ve olumlu sonuçların sayısı artar. Ancak, karmaşık ve gelişmekte olan teknolojilerin bakım noktasında uygulanması, bilim, mühendislik ve teknoloji desteğini en geniş anlamıyla getirmektedir. Tıbbi ekipmanın geleneksel olarak desteklenmesi, bir cihaz ve bakım açısından ele alınmıştır; ancak bu artık tam veya geçerli bir yaklaşım değildir.

Klinik Mühendisler, teknolojinin uygulanmasını desteklemek için bakım noktasında yerleştirilen multidisipliner gruplar oluşturarak yeni bir paradigmaya öncülük etmiştir. Daha sonra teknolojinin uygulanmasıyla sağlanan bakımın optimize edilmesini sağlamak için tıbbi, hemşirelik ve paramedikal personel ile birlikte çalışırlar. Bu Klinik Mühendisliği gruplarının görevi, geleneksel varlık yönetimini kapsamakla birlikte, bilim danışmanlığı, eğitim ve öğretim, teknoloji değerlendirmesi, sağlık bilişimi, araştırma ve inovasyonu kapsayacak kadar iyi bir konuma sahiptir.

KAYNAKÇA:

  1. https://www.abm.com/healthcare/clinical-engineering/
  2. https://www.tcd.ie/medicine/medical-physics-bioengineering/postgraduate/msc-physical-sciences/clinical-engineering.php

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir