gastrit nedir ve nasıl tedavi edilir

Gastrit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Gastrit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

 

Alkol, tütün, kimyasal maddeler ve bunun gibi tahriş edici ürünlerden, bakteri ve virüs kökenli enfeksiyonlardan, alerjilerden kaynaklanabilen gastritin (mide iltihabı) başlıca belirtileri arasında yemeklerden sonra midede rahatsızlık hissi, bulantı, kusma, midede ekşime, iştah yitimi, mide ağrıları sayılabilir.

Gastrit; akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Akut gastrit genellikle üşütmeyle, ağrı kesicilerle, alkolle ve bazı gıdalarla oluşmaktadır. Mide koruyucu ve antiasit ilaç yardımıyla, akut gastriti tedavi edilebiliyor. Kronik gastritte ise, helicobacter ve ağrı kesici kullanımını araştırılır. Ardından doğru tedavi yöntemleri seçilir.

Özellikle kronik gastrit şikayeti olan hastalar yediklerine ve içtiklerine dikkat etmelidirler. Biber, turşu, baharat ve kızartma, asitli içecekler, aşırı çay ve kahve, alkol ve sigara gibi mideyi rahatsız edecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmalarını önerilir.

  Otoimmun Gastrit: Vücudun bağışıklık sistemi (immün sistem) bazı durumlarda yanlışlıkla kendi doku ve organlarına karşı aktif hale gelebilir ve bu doku ve organları hasarlayıcı maddeler ve hücreler oluşturabilir (Otoimmünite ve otoimmün hastalıklar). Hipotiroidi (Hashimato tiroiditi), Sjögren sendromu, romatoid artrit, lupus enf, tip (I) diabet bu gurup hastalıklar arasında sayılabilir. Mide mukozasındaki bazı hücreler de immun sistemin hedefleri arasında olabilir ve bu durum kronik gastrite sebep olabilir.

Helicobacter Pylori (HP) Nedir?

Helicobacter genellikle ağız yoluyla sebze ve meyvelerden bulaşan bir bakteridir. Hijyenin iyi sağlanmadığı gelişmemiş bölgelerde daha sık görülmektedir. Bakteri mide mukozasına yerleşerek enfeksiyona yol açmaktadır. Bunun sonucunda ülser, midede kanser ve gastrit meydana gelmektedir.
HP, hem salgıladığı toksinlerle ve hem de vücudun bakteriye karşı oluşturduğu immun yanıt (vücudun bağışıklık sisteminin bakteriye karşı oluşturduğu yanıt) sonrasında ortaya çıkan bazı maddelerle mukus tabakasını zayıflatarak mide mukozasını asit ve diğer saldırgan faktörlere duyarlı hale getirir. HP tedavisi, antibiyotikler ve mide koruyucu yardımıyla kolaylıkla yapılmaktadır.

Stres Mideyi Nasıl Etkiler?

Hastanın bir yakınını kaybetmesi, trafik kazası, ani bir tartışma, kavga, ani bir kötü haber, ani üzüntü geçirmesi gibi durumlarda meydana gelen stres, midede asit oranının aşırı artmasına ve ülser oluşumuna neden olabilir. Hatta buna bağlı mide kanaması riski de mevcuttur.

Bilim, sağlık ve teknoloji alanında daha fazla yazı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir