bio nanotechnology

BİYONANOTEKNOLOJİ NEDİR?

Biyonanoteknoloji Tanımı

Nano-biyoteknoloji, biyonanoteknoloji ve nanobiyoloji; nanoteknoloji ve biyolojinin kesişimine işaret eden terimlerdir. Konunun çok yakın zamanda ortaya çıkmış olduğu düşünülebilir.

Bu disiplin, nanoteknolojinin çeşitli alanlarıyla biyolojik araştırmanın birleşmesini göstermeye yardımcı olur. Nanoteknoloji aracılığıyla geliştirilen kavramlar arasında nanodevreler, nanopartiküller ve nanoteknoloji disiplini içinde yer alan nano ölçekli kısımlar yer almaktadır. Biyolojiye bu teknik yaklaşım, bilim insanlarının biyolojik araştırma için kullanılabilecek sistemleri tasarlamalarına ve yaratmalarına izin verir. Biyolojik olarak ilham alan nanoteknoloji, henüz yaratılmamış teknolojiler için ilham kaynağı olarak biyolojik sistemleri kullanmaktadır. Bununla birlikte, nanoteknoloji ve biyoteknoloji ile olduğu gibi, bionanoteknoloji onunla ilişkili birçok potansiyel etik meseleye sahiptir.

Nanoteknoloji Nedir?

Yunancada ‘cüce’ anlamına gelen nano, fizikte bir metrenin milyarda biri anlamına gelen ölçü birimidir. Bu tanıma göre “nanoteknoloji”insanın saç kılının 80 binde biri büyüklüğünde “nano” ölçüdeki parçalarla uğraşan bilimdir. Tıpkı yap-boz oyununda parçaların birleştirilerek istenen şeklin oluşturulması gibi, nanoteknolojide de atomlar veya moleküller tek tek alınıp hassas şekilde birleştirilerek istenen ürün elde edilir. Bilindiği gibi bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Özelliklerini de atomlarının dizilişlerinden alırlar. Atomları hareket ettirebilecek boyutlarda aletler geliştirilebildiği takdirde, doğadaki atomik dizilim taklit edilerek her şey kopyalanabilir. Çünkü maddeleri farklı kılan; en küçük birim olan atomların dizilişlerindeki çeşitliliktir. Atomları hareket ettirebilecek bir teknoloji de bu çeşitliliğe bir ölçüde ulaşabilir. Sözgelimi kömür moleküllerindeki atomları düzenleyebilirsek aynı moleküllerin farklı bir dizilimi olan elmas elde edebiliriz. 

bio nanotechnology

Nanobiyoloji

Nanobiyoloji, nanoaraçların ilgili tıbbi / biyolojik problemlere uygulanmasını ve bu uygulamaların rafine edilmesini içerir. Tıbbi ve biyolojik amaçlar için peptoid nanotabakalar gibi yeni araçlar geliştirmek nanoteknolojinin bir diğer birincil amacıdır. Yeni nanoaraçlar, halihazırda kullanılmakta olan nanoaraçların uygulamalarının rafine edilmesiyle yapılmaktadır. Yerli biyomoleküllerin, biyolojik membranların ve dokuların görüntülenmesi de, nanobiyoloji araştırmacıları için önemli bir konudur. Nanobiyoloji ile ilgili diğer konular arasında, döner dizi sensörleri kullanımı ve canlı hücrelerde moleküler süreçleri manipüle etmek için nanofotonik uygulaması yer almaktadır.

Son zamanlarda, fonksiyonel nanopartikülleri sentezlemek için mikroorganizmaların kullanımı büyük ilgi görmüştür. Mikroorganizmalar, metallerin oksidasyon durumunu değiştirebilir. Bu mikrobiyal süreçler, örneğin metal nanomateryallerin biyosentezi gibi yeni uygulamaları keşfetmemiz için yeni fırsatlar yaratmıştır. Kimyasal ve fiziksel yöntemlerin aksine, nanomalzemelerin sentezlenmesi için mikrobiyal işlemler, hafif ve çevresel olarak iyi koşullar altında sulu ortamda elde edilebilir. Bu yaklaşım, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik mevcut yeşil biyoteknoloji araştırmalarında cazip bir odak haline gelmiştir.

 

KAYNAKÇA:

  1. https://www.wur.nl/en/Education-Programmes/BSc-Minors/List-of-BSc-minors/BSc-minor-Bionanotechnology-WUBNT.htm
  2. http://nanoall.blogspot.com/2010/09/bio-nanotechnology.html

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir