cocuk yuzme gidahatti

YÜZME VE ÇOCUK GELİŞİMİ

En bilindik sporlardan biri olan yüzme, her yaştan insan için çok tavsiye edilen bir spor dalı. Peki küçük yaşlarda başlandığında çocuklarımızın minik bedenlerinde ve zihinlerinde ne tür değişiklikler gerçekleşiyor? Yüzmenin çocukların gelişimine faydaları neler ?

Öncelikle yüzme vücut kaslarını bir bütün olarak çalıştırdığı için çocukların gelişim dönemlerinde kardiyovasküler dayanıklılık, kas gücü ve esnekliği aynı anda kazandırıyor bu nedenle çocukların gelişimine önemli katkıda bulunuyor aynı zamanda ODTÜ araştırmalarına göre yüzme sporu yapılırken, eklemler ve bağlar herhangi bir spora göre daha az zorlanmakta bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla %90 daha az olduğunu söylüyor.

ÇOCUKLARDA YÜZME ÖĞRENİMİ

Çocuklarda yüzme öğrenimi bir eğitmen tarafından alındığında, yüzme sporunun fiziksel etkileri daha doğru hissedilir. Yüzme yumuşaklık ve esneklik gerektiren bir spor dalı olduğu için küçük yaşlarda başlanması uygundur. Çocuklarda 4 yaşından başlanması gereken yüzme eğitiminde öncelikle nefes ve suda durma çalışmaları yaptırılırken oyun ağırlıklı bir program izlenir. Bu program dahilinde çocuk nefes kontrolü kazanır, bir gruba dahil olmakla birlikte gelen benlik ve özgüven duygusuna hakim olur. Genel olarak egzersiz, çikolatada bildiğimiz üzere bulunan serotonin(mutluluk hormonu) artmasını sağlıyor. Suyunda başlı başına bir terapi etkisi gösterdiği göz önünde bulundurduğumuzda yüzme sonrasında artan hormonlar çocukların çok daha iyi hissetmelerini sağlıyor diyebiliriz. cocuklarda yuzme egitimi

 

UZUN VADEDE YÜZME

Yüzme sadece yaz ve kış kurslarında sabit kalmayıp sürekli bir spor halinde devam ettirildiğinde sağlıklı gelişim,güzel vücut ve duruş kazandırıyor. Hepimizin bildiği ve tabir ettiği üzere yüzücü vücudu fit ve sağlıklı görünümü yüzmenin tüm kas ve iskelet sisteminde etkisiyle sağlanmaktadır. Düzenli yapılan bir program ve grup dahilinde devam ettirilen yüzme kasları güçlendirir, vücut koordinasyonunun gelişimine büyük katkıda bulunur. Yüzme ayrıca kalp kasının güçlenmesini de sağlar. Çalışma kontrolü sinir sistemine bağlı olarak gerçekleşen kalp kası güçlendikçe ileri ki yaşlarda felç gibi rahatsızlıklardan korunurken, çocuklarda son yıllarda beslenme bozukluklarıyla meydana gelen obezite ve kalp rahatsızlıklarından da korumaktadır. Bunların yanında takım ile devam edildiği takdirde ne kadar bireysel bir spor olsada antrenör sporcu ilişkisi,takım ruhuna adapte olunur. Kronik stresin sayılarını azalttığından beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı olur, bundan dolayıdır ki stresi yönetme stresle başa çıkma becerilerinide olumlu yönde etkiler. Antrenörüne takım arkadaşlarına ve kendine karşı sorumluluk alır. Önceliklerini belirlerken karar vermesinde yardımcı olur. Yüzmenin içerdiği sürekli zorlukların üstesinden gelme, kendine karşı başarı ve zafer hissi uyandırır. Plan ve program dahilinde ilerlediğinden okuldaki başarısına katkıda bulunur.

ana

Unutulmamalıdır ki bir çok ülkede yüzme sporu profesyonel olarak devam etmekte ve meslek olarak yapılmaktadır. Ülkemizde ise çocuklarımız küçük yaşlarda yaz kursları ile yüzmeyle tanışmakta bir yaz dönemi bittikten sonra bu spora veda etmektedir.Kurslardan ileri gidemiyoruz.  O zaman gün geldiğinde kendimize, çevremize ve antrenörlerimize şu soruyu yönelttiğimizde cevabını bilmeliyiz.Türkiye’de yüzme neden gelişmiyor ? Tabi ki tek nedeni bu değil ancak sporcu olmadan da gelişmek mümkün değil. 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir