42171790f81747f78212799a43d8c4f0

CE SEMBOLÜ

42171790f81747f78212799a43d8c4f0

CE işareti adını Fransızca “Avrupa’ya Uygunluk” anlamına gelen “Conformite Europeene” kelimelerinin baş harflerinden almıştır. Avrupa Birliği pazarında satılacak bir ürün eğer Avrupa Birliği Direktiflerinden birinin veya birkaçının kapsamına giriyorsa CE markasını taşıması yasal bir zorunluluk haline getirilmiştir. Aynı zamanda AB üyesi olmayan ülkelerdeki ürünlerin de AB içerisinde satılabilmesi için gereklidir. Amerika Birleşik Devletlerinde, genellikle ürünün “Underwriters Laboratories” tarafından onaylanması anlamına gelirken, Kanada ‘da satılan ürünler “Kanada Standartları Birliği” tarafından onaylanmaktadır. Avrupa’nın çoğunda CE sertifikası vardır. Bu yüzden hedef Avrupa pazarında bir varlığı içeriyorsa, CE sertifikası gerekmektedir.

CE işareti üreticilere, ürünlerinin bazı standartlara ve gereksinimlere uygunluğunu sağlama yükümlülüğünü verirken kullanıcılarında ürünün temel kalite ve güvenlik standartlarına uyduğunu bilmesini sağlar. CE Markası(işareti) pek çok kullanıcı tarafından bir kalite sembolü olarak bilinmektedir. CE İşareti(belgesi) ürünlerin amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini, diğer bir ifadeyle ürünün güvenilir bir ürün olduğunu gösteren bir işarettir ve ürünün geçerli Avrupa standartlarına uygun olduğu anlamına gelir. Avrupa Birliği üye devletleri, İzlanda, Lichtenstein ve Norveç gibi ülkeler, Avrupa Ekonomik Alanı ya da AÇA olarak adlandırılan ülkeleri bir araya getirmektedir. İsviçre ve Türkiye AÇA’ın resmi bir parçası değildir, ancak birçok ürün için CE etiketini tanımaktadır. Bu Avrupa Birliği sertifikasının ürününüzün kapısını 30’dan fazla ülkeye açtığı anlamına gelir.

Bir ürün üzerinde CE işareti, devlet memurlarına ürünün ülkelerinde piyasaya yasal olarak yerleştirilebileceğini gösterir. Bu ürüne ilişkin CE işareti, uygun olmayan ürünlerin AÇA gümrük ve icra/ihtiyat yetkilileri tarafından geri çekilmesine izin verir.

CE İşaretinin Genel Prensipleri
  1. CE işareti sadece üretici veya yetkili temsilcisi tarafından yapıştırılmalıdır.
  2. CE işareti, yalnızca belirli topluluk uyumu mevzuatına göre eklendiği ürünlere yapıştırılmalı ve başka herhangi bir  ürüne yapıştırılmamalıdır.
  3. Üretici ,CE işaretini iliştirerek ya da ekleyerek ,ürünün uygunluğu için ilgili topluluk uyum mevzuatında belirtilen tüm gereklilikleri  yerine getirme sorumluluğunu aldığını belirtir.
  4. CE işareti,ürünün uygunluğunu ,ilgili topluluk uyum mevzuatının eklenmesi için geçerli şartlara uygun olduğunu gösteren tek işarettir.
  5. CE işaretinin anlamı veya şekliyle ilgili olarak üçüncü tarafları yanıltma olasılığı bulunan işaretler,işaretler veya yazıtlar ürününe yapıştırılması yasaktır. CE işaretinin görünürlüğü , okunabilirliği ve anlamının bu şekilde bozulmaması şartıyla ürüne başka herhangi bir işaret yapıştırılabilir.
  6. Üye Devletler, CE işaretini yöneten rejimin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlayacak ve işaretlemenin uygunsuz kullanımı durumunda uygun önlemleri alacaklardır. Üye Devletler ayrıca ciddi ihlaller için cezai yaptırımları içerebilecek ihlallere yönelik  cezalar da sağlayacaktır.Bu cezalar, suçun ciddiyeti ile orantılı olacak ve uygunsuz kullanıma karşı etkili bir caydırıcı teşkil edecektir.
CE İşareti (CE belgesi) Faydaları
  • CE işareti ürünün AB ülkelerinde  serbest dolaşımını ve pazarlanmasını sağlar.
  • Sanayiciler, ulusal ve uluslararası düzeyde ürünlerini pazarlayabilmek için, ürün üzerine “CE” işareti koymak mecburiyetindedirler.
  • CE işareti ürünün AB teknik mevzuatına uygunluğunu belirtir.
  • CE işareti bir çeşit ürün pasaport işlevini görür.
  • CE işareti, kesinlikle bir kalite markası ve garanti belgesi değildir.
  • CE İşareti, kalitenin başladığı seviyeyi gösterir,
  • CE İşareti, bu seviyenin altındaki mamuller emniyetsiz olarak, nitelenir ve piyasaya arz edilmezler, dolayısıyla kalitesiz olarak kabul edilirler,
  • CE İşaretli ürün AB ülkelerinde, normlarla ilgili yasal gerekçeler ortaya konarak geri çevrilmesi mümkün değildir,
  • CE İşareti, Yeni yaklaşım direktiflerine uygunluğun bir göstergesidir.
  • CE Sertifikası (Markası) AB dışında üretilen ürünler için de bir “Pasaport” niteliğindedir.
Bir ürünün CE sertifikası almasının  adımları;
–       1.Adım: CE Yönerge Geçerliliği;

AB’nin CE yönergelerinin sizin ürününüz için geçerli olduğunu bulmaktır.

Örneğin oyuncak yaparsanız, geçerli olan üç tane vardır: 2009/48 / EC, 88/378 / EEC ve 93/68 / EEC. Birçok elektronik ürünün elektromanyetik uyumluluğa sahip 2004/108 / EC’ye ve düşük voltajlı ürünleri de kapsayan 2006/95 / EC’ye uygun olması gerekir.

–     2. Adım: Nasıl Uyum Sağlanmalı;

Avrupa Komisyonu bazı ürünler ve ürün kategorileri için daha yararlı ve ayrıntılı bir dizi uyumlaştırılmış standart sunmaktadır. Üretilen ürün uyumlaştırılmış standartlardan biri tarafından karşılanıyorsa, AB’nin “doğru yol” olarak tanımlayacağı şeyleri yaptığınızı doğrulamak çok daha kolaydır ve uyum sağlanmış demektir.

–     3. Adım: Üçüncü Taraf Doğrulama

AB’de “onaylanmış kuruluşlar”, ürünün bir üçüncü taraf laboratuarı veya test kuruluşu tarafından test edilip onaylanıp sertifikalandırma gibi işlemlerin gerekli olup olmadığı konusunda karar verir.

–     4.Adım: Değerlendirme Yapması

Çeşitli direktifler, ürünün hangi düzeyde doğrulanması gerektiğine ve bunun nasıl yapılacağına hükmeder. Ürünün üretim süreçlerini tam ISO 9001 sertifikası ile belgelendirmek arasında değişen, farklı ürünleri kapsayan sekiz farklı “modül” bulunmaktadır. Ürün için geçerli olan modül belirledikten sonra, gereksinimleri okunulmalı ve bunların üretim sürecine nasıl dahil edileceğine dair bir plan oluşturulması  gerekmektedir. Mevcut  uygulanan yöntemler zaten Avrupa standartlarına uygun olabilir veya önemli değişiklikler yapması gerekebilir. Her iki durumda da, yapılan her adımda neler yapıldığı belgelenmelidir. Bir ürünün üretimden çıkarılmasından sonra 10 yıl boyunca bu teknik belgelerin saklaması zorunludur.

5. Adım : Ürünün Uygunluğunun Bildirmesi

Uyum sürecindeki son adımdır. Avrupa’da satmak istenilen her ürün için bir Uygunluk Beyanı oluşturulmaktadır. Beyanın kendisi genellikle basit gerçekleri ortaya koyan basit  tek sayfalık bir belgedir. Avrupa yetkililerine üreticinin kim olduğunu ve beyanın hangi ürünü kapsadığını söyler. Ürüne hangi direktiflerin uygulandığını ve hangi standartların kullanıldığını, test sonuçlarının nerede kaydedildiğini açıklar.

6. Adım : Ürünü İşaretleme

CE sertifikası için tüm şartlar yerine getirildiğinde, CE markasını ürüne eklemek için yasal olarak  gerekli  haklar tamamlanmış olur. Normalde, CE işareti kalıcı ve kolay görülebilir olmalıdır. Ürünün parça numarası, seri numarası ve UL sertifikası ile altta bir plaka veya çıkartma varsa, CE logosunu da oraya koyulabilinir. Bir veya daha fazla onaylama kuruluşu ürünü doğruladıysa, bunların kimlik numarası da etikette görünmelidir. Bazı özel durumlarda, ürünün yerine CE işaretini ürünün ambalajına veya kullanıcı belgelerine koyulması gerekebilir.

CE Sembolü 

CE sembolünün kendisi çok özel şekillerde kullanılmalıdır. Birincisi, silinmez olmalı, böylece değişiklik yapılmadan silinemez veya değiştirilemez. Ürününüzün gövdesine doğru kalıplamak ya da damgalamak, bunu yapmanın bir yoludur, ya da basılmışsa, su ve diğer maddelerle karşılaştığında lekelenmeye karşı dayanıklı olması gerekir. CE logosu en az 5 milimetre yüksekliğinde veya inç’in yaklaşık beşte biri olmalıdır. Ayrıca, CE logosunu tam olarak Avrupa makamları tarafından belirtildiği gibi, stilize C ve E’nin yarım daireler halinde oluşturulmuş olması gerekir. Gerçek logonun yüksek çözünürlüklü kopyalarını Avrupa Birliğinin web sitesinden çoklu formatta indirebilir.

rrrr

CE İşareti gerektiren ürün grupları ile Türkiye’de bu ürün gruplarına ilişkin AB mevzuatının uyumundan sorumlu kuruluşlar aşağıdaki tabloda yer almaktadır;

Sıra Direktifin Kapsadığı Alan Uyumundan Sorumlu Kuruluş
1 Alçak Gerilim Cihazları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
2 Basit Basınçlı Kaplar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
3 Gaz yakan aletler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
4 Sıcak su kazanları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
5 Elektromanyetik uyumluluk Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
6 Makinalar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
7 Sivil kullanım için patlayıcılar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
8 Otomatik olmayan tartı aletleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
9 Patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
9 Patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
10 Asansörler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
11 Dondurucular Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
12 Basınçlı kaplar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
13 Açık havada kullanılan ekipmandan çevreye yayılan gürültü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
14 Floresan lambalarda enerji etkinliği Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
15 Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar Sağlık Bakanlığı
16 Tıbbi cihazlar Sağlık Bakanlığı
17 In vitro tıbbi tanı cihazları Sağlık Bakanlığı
18 Oyuncaklar Sağlık Bakanlığı
19 Gezi amaçlı tekneler Denizcilik Müsteşarlığı
20 İnşaat malzemeleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
21 Kişisel korunma donanımları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
22 Radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları Telekomünikasyon Kurumu
23 Yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlar  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
CE İŞARETİ (Belgesi) OLMAZSA NE OLUR?

CE İşaretinin(belgesinin) zorunlu olduğu 23 ürün grubu dahilindeki tüm ürünlerin CE İşareti (belgesi) olmadan AB’ye ihracatı mümkün değildir. Türkiye’de ise son yasal değişikliklere göre ürünün CE işareti (belgesi) taşıması zorunlu hale gelmiştir. Bu zamanla tüm CE işareti (belgesi) zorunlu olan ürünlere getirilecektir.

 

KAYNAKÇA:

 

 

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir