cpm cihazi

CPM(Continuous Passive Motion)

CPM (Sürekli Pasif hareket) Cihazı Nedir?

CPM, diz veya kalça ameliyatı geçirmiş olan hastalara hekimin istediği açı ve hızda fleksiyonekstansiyon hareketlerini yaptıran, pasif olarak eklemlere hareket sağlayan fizik tedavi ve rehabilitasyon cihazıdır. Yumuşak doku cerrahisi veya travması sonrasındaki rehabilitasyonun ilk safhasında kullanılır. Bu işlem inflamasyonu ve ağrıyı azaltır.

Knie-Motorbewegungsschiene

 

 

 

 

Eklem cerrahisinden sonra uygulanan CPM cihazı, hasarlı kıkırdağın veya diğer dokuların düzenli hareketini sağlar. Devamlı oluşturulan pasif hareket sayesinde eklemlerde bulunan sinovyal sıvının hareketini sağlar. Bu sayede kan ve metabolik ürünlerin dokular arası geçişi kolaylaşır. Çünkü hareketin olmaması dokular arası madde geçişini engeller ve iyileşme süreci uzar. Eklemlerin ve diğer dokuların birbirlerine olan uyum süreci hızlanır. Uygulanan protezin uyum sürecini hızlandırır.

Doğal koşullarda hareketli olan eklem sıvısı, cerrahi işlem sonrasında eklem hareketlerinde azalmadan kaynaklı, eklem sıvısı durağan hale gelir. CPM cihazı eklem sıvısının daha hareketli hale gelmesini sağlar. Bu da hasarlı bölgeye yeteri kadar besin ve oksijen ulaştırır ve ağrıyı azaltır. Fakat cerrahi işlemlerden sonra eklemlerin zorlanmaması gerekir. Bu durum oluşmadan belirli bir düzen ile pasif hareket sağlanır. Diğer faydalarına gelirsek, anestezi altında mobilizasyon oranını azaltır, tromboz riskini azaltır, hastanede rehabilitasyon amaçlı kalış süresini kısaltır, fizyoterapiste ihtiyaç duymadan sürekli rahat fizik tedavi imkânı sağlar.

cpm device for arm dirsek için cpm

Eklem rehabilitasyonunda kullanılan CPM cihazları kullanıldığı eklem yerine göre çeşitleri vardır;

  • Dirsek CPM Cihazı
  • Diz ve Kalça CPM Cihazı
  • El Bileği CPM Cihazı
  • Omuz CPM Cihazı
CPM Cihaz Tasarımı

CPM cihaz tasarımı mekanik, donanım ve mobil uygulama yazılımı olarak üç ana bölüme ayrılabilir.

Donanım kısmı, kontrol ve motor sürücü devresi, haberleşme modülü ve mobil uygulama yazılımı olarak 3 temel bölümden oluşur.

Kontrol ve motor sürücü devresi 10 bit çözünürlüklü pozisyon sensöründen gelen verileri bluetooth modülü üzerinden akıllı telefon, tablet veya PC’ye aktarır. Mobil uygulama yazılımı, gelen pozisyon bilgisini ve kullanıcı talimatlarını işleyerek CPM cihazına, istenen ekstansiyon ve fleksiyon hareketlerini istenen açı aralıklarında yaptırması için gerekli kod dizinini oluşturur. Haberleşme modülü üzerinden kontrol ve sürücü devresine gerekli komutlar gönderilerek 3 fazlı fırçasız DC motorun yön, açı ve hız ayarı yapılır. Ayrıca olası hata veya istenmeyen durumlar için panik butonu bulunur.

      Mekanik Tasarımı

cpm

 

 

 

 

 

 

   Donanım Tasarımı

cpm mekanik

 

Mobil Uygulama Tasarımı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir