Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış Gerçeklik

artırılmış gerçeklik

 

Artırılmış Gerçeklik (AR), dijital bilgilerin ağırlıklı olarak gerçek dünya görüşüne eklendiği bir ortam yaratır. Artırılmış gerçeklik, ögelerin bilgisayar tarafından üretilen girdilerle zenginleştirildiği gerçek, fiziksel dünyanın bir görünümüdür. Bu girişler sesten videoya, grafiklerden GPS yer paylaşımlarına ve daha fazlasına kadar değişebilir.

Artırılmış gerçekliğin ilk adımı, 1901’de yazılan Frank L Baum’un bir dizi elektronik gözlüğün verileri insanlarla eşleştirdiği bir romandır; buna “character marker” deniyordu. Bugün, artırılmış gerçeklik bir bilim kurgu konsepti değil, gerçek bir şeydir. Artırılmış gerçeklik ilk olarak 1957’de Morton Heilig adlı bir görüntü yönetmeni tarafından bir dereceye kadar elde edildi. İzleyiciye görseller, sesler, titreşim ve koku veren Sensorama icat etti. Tabii ki, bilgisayar kontrollü değildi, ancak bir deneyime ek veri ekleme girişiminin ilk örneğiydi. 

Biyomedikal mühendisliği ile ilgili oynatma listemizi de izleyebilirsiniz:

Artırılmış gerçeklik, çeşitli teknolojik yeniliklerle elde edilir; bunlar, artırılmış gerçeklik yaratmak için kendi başlarına veya birbirleriyle bağlantılı olarak uygulanabilir. Bunlar: 

Genel donanım bileşenleri-işlemci, ekran, sensörler ve giriş cihazları. Tipik olarak bir akıllı telefon bir işlemci, bir ekran, ivmeölçer, GPS, kamera, mikrofon vb. içerir. ve bir AR cihazı olmak için gerekli tüm donanımı içerir. 

Görüntüler bir monitör AR veri görüntüleme yapabilecek durumdayken böyle optik projeksiyon sistemleri, herhangi  bir ekran için bir yedek olarak sıradan projeksiyon teknikleri kullanan bilgisayar tarafından oluşturulan olanlar ile bunların yerine ortamından yakalanan ışık ışınları değişiklikler ve HUD (heads up display), sanal retina görüntüler, EyeTap (cihaz), Mekansal Artırılmış Gerçeklik ve sunulan görüntüler, kafa monte görüntüler, gözlük, kontakt lens gibi diğer sistemler vardır. 

Sensörler ve giriş cihazları şunlardır-GPS, jiroskoplar, ivmeölçerler, pusulalar, RFID, kablosuz sensörler, dokunmatik tanıma, konuşma tanıma, göz izleme ve çevre birimleri. 

Yazılım-AR için geliştirme çoğunluğu donanım yetenekleri yararlanmak için daha fazla yazılım geliştirme olacaktır. Sanal gerçeklik için XML dilbilgisini standartlaştırmak için kullanılan bir artırılmış gerçeklik işaretleme Dili (ARML) zaten var. Ayrıca AR geliştirme için basit ortamlar sunan çeşitli yazılım geliştirme kitleri (SDK) vardır. 

AR kullanılan sektörler: Arkeoloji, Sanat, Mimari, Ticaret, Ofis ,İnşaat, Endüstriyel tasarım, Eğitim, Çeviri, Afet, Kurtarma, Sağlık ve Arama Kurtarma, Oyun, Spor, Eğlence, Turizm, Askeri, Navigasyon. 

Tıpta Arttırılmış Gerçeklik: 

Yeni AR yenilikleri, doktorların ve cerrahların gerçek zamanlı verilere ve hasta bilgilerine her zamankinden daha hızlı ve daha hassas bir şekilde erişmelerini sağlayarak hastalarına daha doğru teşhis, tedavi ve ameliyat yapma becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. AR, öğrencilerin ve stajyer hekimlerin bir gün tedavi edecekleri sağlık sorunlarını ve senaryolarını daha iyi görselleştirmelerini sağlayarak tıp ve eğitim uygulamalarına büyük değer katabilir.

AR’nin sağlık endüstrisine getirebileceği fayda çığır açıcı olabilir ve tıp alanında AR’den ne geleceğinin başlangıcına tanık oluyoruz. Arttırılmış gerçeklik, hastaya ait MRI ve BT görüntülerini sanal bir anatomik vücuda dönüştürmesine olanak sağlar. Böylece ameliyat öncesinde ve sırasında cerrahlara büyük kolaylık sağlar. Cerrahların kemikleri görselleştirmesi mümkün olacak, kaslar, ve iç organları bile bir vücut açık kesmek zorunda kalmadan tedavi edilebilinecek. Bu aynı zamanda onları enjeksiyonları ve kesiler yapmak için tam olarak nerede belirlemenize yardımcı olabilir ve bir tıbbi acil sırasında sağlık görevlileri ve ilk müdahale için hayat kurtaran bilgileri görüntülemek için kullanılabilir. 

 

İlgili yazımızı okumak için:

https://lifeofmedical.com/tipta-artirilmis-gerceklik/

Aşağıdaki videoyu da izleyebilirsiniz:

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir