LOGO 1

PROTEUS DESİGN SUİTE 8

 

Proteus Design Suite 8 programı; elektronik alanında en yetenekli, devre çizimi, simülasyon (taklit), animasyon (canlandırma), manuel veya otomatik baskılı devre çizimi (PCB) ve 3D görsel modelleme yapabilen programlarından biridir.

LOGO 1

Proteus sayesinde hazırladığımız elektronik devrenin çalışıp çalışmadığını öğrenebiliriz. Devreyi gerçek bir laboratuvarda denemeden test edebildiğimiz için zaman ve paradan tasarruf sağlarız. Ayrıca gerçekte ulaşamayacağımız; pattern jeneratörü, lojik analizör, frekans sayıcı vb. gibi bir çok elektronik cihaza sadece fare tıklamasıyla sahip olabiliriz.

Proteus programı aracılığı ile kurduğumuz devredeki elemanların değerlerini değiştirebilir, yeniden çalıştırabilir ve sonucu tekrar tekrar gözleyebiliriz. Bu program ile grafik tabanlı simülasyon yapabilir, interaktif devreler kurabilir, mikrodenetleyici tabanlı her türlü sistemi kurup test edebiliriz. Proteus ile elektrik elektronik devre şemalarını çizip , bu çizimleri dokümanlarda kullanabiliriz. Bu program; bizleri laboratuvardaki kablo karmaşasından kurtardığı gibi, oluşturduğumuz devreyi adeta gerçekmiş gibi simüle ederek, gerçek devreye çok yakın sonuçlar almamıza yardımcı olmaktadır.

DEVRE

1) PROGRAMIN TARİHÇESİ

Proteus; Labcenter Electronics adlı bir şirket tarafından piyasaya sunulmuştur. Labcenter Electronics; 1988 yılında yazılımcı John Jameson tarafından kurulmuştur.

Adını bir yunan tanrısından almaktadır. Üstelik Proteus; bir şirketin kurucusunun olması gibi tek bir tasarımcıya ait bir yazılım değildir. Bir şirkete aittir ve o şirkette çalışan yüzlerce uzmanın ortak olarak yürüttüğü araştırma geliştirmelerin ürünüdür.

2) PROGRAMIN ÇALIŞABİLMESİ İÇİN GEREKLİ DONANIMLAR
  • Proteus Design Suite 8 programı; Windows işletim sistemi adı altında çalışan bir programdır. Bu nedenden dolayı bilgisayarınızın Windows XP yada üstü bir işletim sistemi olmalıdır.
  • Proteus programının bilgisayarınızda verimli çalışabilmesi için; işlemcinizin 1 GHz veya daha yüksek bir hız da olması, RAM belleğinizin de an az 512 MB olması tavsiye edilmektedir.
  • Proteus Design Suite 8 programını bilgisayarınıza kurabilmeniz için; sabit diskinizde en az 165 MB kadar boş alan bulunmalıdır.3D
3) PROGRAMIN TANITIMI

Proteus programını çalıştırdığınızda karşınıza aşağıdaki şekilde verilen ekran görüntüsü gelecektir. Bu ekran görüntüsü Proteus programının bu versiyondaki bir yeniliği olup; çalışılacak olan ortam (ISIS, ARES ya da 3D modelleme gibi) bu ekrandan seçilecektir. Ayrıca yeni bir ISIS ya da ARES çalışma alanı oluşturulması gibi işlemler de yine bu ekran aracılığı ile yapılabilecektir.

Başlangıç sayfası ekranından ISIS, ARES, 3D görsel modelleme ya da başka bir çalışma ortamı çağrıldığında (ya da yeni bir proje dosyası oluşturulduğunda) şekil 1.1’de gösterildiği gibi; çağrılan uygulama yeni bir sekme altında yerini alacaktır. Hangi ortamda çalışılacak ise o sekmeye tıklanır ve istenilen programa geçiş sağlanır. Çalışılan platforma göre, menü seçenekleri ve araç düğmeleri değişiklik gösterecektir (Yani Schematic Capture [ISIS] sekmesine tıklandı ise, ISIS programı menü ve araç düğmeleri; PCB Layout [ARES] sekmesine tıklandı ise ARES programı menü ve araç düğmeleri ekranda yerini alacaktır). Proteus 8 programının diğer Windows programlarından görüntü olarak pek bir farkı bulunmamaktadır. Üzerinde çalışılan proje dosyasını gösteren başlık çubuğu, menü çubuğu, araç düğmelerinin bulunduğu araç çubukları ve Proteus Design Suite 8’in arayüz ekranından oluşmaktadır.

Ara yüz ekranı 5 bölümden oluşmaktadır. Bunlar;

  • Getting started (başlarken): proteus 8 ile ilgili güncel bilgilerin bulunduğu yardım dosyasıdır.
  • Help (yardım) : programın tamamıyla ilgili yardım alınabilecek dosyadır.
  • About (hakkında) : programın versiyonu, lisans, işletim sistemi vs. hakkında bilgi verir.
  • Start (başla) : burada yeni bir proje dosyası oluşturabilir yada önceki proje dosyasını çağırabilirsiniz.
  • News (yenilikler): programdaki yenilikleri anlatan linklerin bulunduğu kısımdır.
Proteus Design Suite 8 versiyonunda sekmeler şeklinde açılacak olan çalışma ortamları;
  • Proteus Home Page (Başlangıç Sayfası)
  • ISIS Schematic Capture (ISIS Ortamı)
  • ARES PCB Layout (ARES Ortamı)
  • 3D PCB Vievver (3D PCB Görsel Modelleme Ortamı)
  • Bili of Materials (Kullanılan Malzeme Listesi Ortamı)
  • Design Explorer (Proje Dosyaları Gösterimi Ortamı)
  • Gerber Vievver (Gerber Formatında Gösterim Ortamı)
  • VSM Studio IDE (VSM Çalışma Ortamı)

 ARES

4) PROTEUS DESIGN SUİTE 8 İLE GELEN YENİLİKLER
  • Proteus Design Suite 8, eski versiyonlara göre baştan aşağı yenilenerek karşımıza çıkmıştır. Eski versiyonlarda ISIS ve ARES dosyaları farklı dosya türlerinden oluşurken, yeni versiyonda ortak bir dosya yapısı kullanmaya başlamıştır. Eskiden olduğu gibi ISIS simülasyon dosyası (DSN) ayrı, ARES PCB dosyası (LYT) ayrı olarak değil de, tek bir dosya türünde (.pdsprj) proje dosyası olarak kullanılması biz kullanıcılara her alanda kolaylık sağlayacağı düşünülmüştür (ISIS, ARES, BOM, 3D Viewer dosyaları proje dosyası altında birleştirilmiştir).
  • Proteus 8 içerisine entegre edilmiş mikrodenetleyici simülasyonu ve hata ayıklama özelliği ile en popüler derleyicilerin desteklenmesi. Ayıca hata ayıklama sırasında devre şemasını izleyebilme özelliği de eklenmiştir.
  • Simülasyon ekranında yapılan herhangi bir değişiklik, gerçek zamanlı olarak PCB dosyasına da yansıtılır. ARES de bu değişikliği hemen 3D Viewer’e aktarır.
  • 3D Viewer bir sekme olarak Proteus 8 içerisine entegre edilmiş ve özellikleri artırılmıştır. 3D Viewer kodu oluşturma imkanı ile, DirectX ve OpenGL desteği sağlanmıştır.
  • Ortak bir veri tabanı ve canlı netlist özelliği kullanılarak, yapılan bütün değişiklikler otomatik olarak birbirini etkilemektedir.
  • Tamamen yenilenen BOM modülü ile PDF, HTML ve Excel formatında çıkış alabilme (Önceki versiyonlarda özellikle ARES’de çizilen PCB şemanın istenildiği şekliyle PDF formatına dönüştürülememesi bir eksiklikti).
KAYNAKÇA:

http://kimkurdu.com/proteusu-kim-kurdu-elektronik-devrelerin-vazgecilmez-yazilimi/

http://www.toprakhatti.com/wp-content/uploads/2016/06/proteus_8_kilavuz.pdf

https://labcenter.s3.amazonaws.com/downloads/Tutorials.pdf

 

GÖRSEL KAYNAK:

http://sauelektronik.blogspot.com/2014/01/proteus-8.html

https://www.labcenter.com/tutorials/

https://www.pakwheels.com/forums/t/efi-engine-actuators-tester/257685

http://www.elektrobot.net/proteusda-aresde-gozukmeyen-komponenti-eklemek/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir