TELEMETRİ

TELETIP

Hayatımızın her yerinde var olan kablosuz teknoloji en büyük faydasını sağlık alanında gösterir. Uzaktan tıp hizmetlerinin sunulmasına yarayan Teletıp, bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak tıp ve sağlık alanında uzak mesafeler arasında yapılan bilgi alışverişidir. Teletıp terimi, sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla, bilgi ve iletişim teknolojilerinin tıp bilimine uygulanması ve böylece alışılagelmiş doktor hasta karşılaşmalarının ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir .

AriaTele brochure 2 1

Biyotelemetri Nedir?

Biyotelemetri, biyomedikal enstrümantasyonun özel bir alanıdır; biyolojik büyüklük ve işaretlerin genel olarak bilgi işleme için erişilmesi ya da bulunulması güç olan ortamdan, işleme veya inceleme ortamına gürültüsüz olarak taşınması veya aktarılması işlemidir. Kullanıldıkları yerlere göre biyomedikal telemetri, radyo telemetri veya kısaca telemetri adını da almaktadırlar.

Telemetri en basit anlamda bir niceliği uzaktan izleme, ölçme ve kontrol etmektir. Tıbbi anlamda uzaktaki bir hastanın fizyolojik parametresinin ölçümüne biyotelemetri adı verilir. Telemetri kelimesi Yunanca’dan türetilmiştir.

Tele: Uzak ve Metron: Ölçü kelimelerinden Telemetri sözcüğü günümüz teknolojisinde yerini almıştır. Teknolojinin bir çok alanında kullanılan Telemetri sağlıkta özellikle koroner yoğun bakım ünitesinde olmak üzere neredeyse tüm yoğun bakım ünitelerinde ihtiyaç duyulan bir sistemdir. Telemetri hastanın ameliyat sonrası yoğun bakımda geçirdiği 2 ya da 3 günlük  süreyi 12 saate kadar indirebilmektedir.

Edan IT 20 Gorsel 4

Biyotelemetrinin Çalışma Mantığı Nedir?

Biyotelemetri sisteminin genel yapısında; hasta, işaret algılayıp dönüştürücü, yükselteç ve verici, iletişim ortamı, alıcı, işaret işleme bölümü ve kayıt-görüntüleme birimleri bulunmaktadır. Telemetri hastalar hareket halinde iken hastanın üstündeki transmiter sayesinde EKG sinyallerini anten yardımıyla anında bilgisayara gönderen ve kaydedilip saklanmasını sağlar. Hasta tarafında biyolojik işaret verileri hastada  dönüştürücüler aracılığıyla alınıp işlenir ve kodlandıktan sonra modüle edilerek bir verici üzerinden gönderme ya da iletim ortamına verilmekte, alıcı tarafta ise; alıcı yardımıyla alınan işaretler, kod çözme, demodülasyon ve diğer işaret işleme işlemlerinden geçirilerek bir monitör veya yazıcıda görüntülenmekte ve bir bilgisayar ortamında kaydedilmektedir. Aynı anda birçok hastanın EKG sinyali kontrol altında tutulabilir. Sinyaller tek başına periyodik olarak ayrılıp detaylı inceleme olanağı sağlanır. Farklı renkler kullanılarak farklı ritimler birbirinden ayrılabilir. Bu da doktorlara teşhis kolaylığı sağlar.

Ekran Alıntısı

ÖZETLE TELEMETRİNİN FAYDASI

Telemetri cihazları cep telefonu büyüklüğünde taşınabilir ve online olarak hastanın doktorla iletişimini sağlayabilir düzeydedir. Örneğin hasta ritim bozukluğunu hissettiği bir anda telemetrik kardiyak cihazını göğsünün ortasına yerleştirir. Telemetrik kardiyak cihazından alınan veriler doktorun veri tabanına ya da daha basit anlatmak gerekirse telefonuna mesaj/mail olarak gönderilmektedir. Bu şekilde doktor uzaktan hastasını kontrol edebilir, teşhis/tanı koyabilir. Özetle Biyotelemetri sayesinde hastalar yatağa bağımlı kalmaz.

 

 

1210105930 Custo Flash 510 Spec

KAYNAKÇA

  1. https://www.elektrikport.com/makale-detay/telemetri-sistemi-nedir/16904#ad-image-0
  2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ EKG İŞARETİNİN CEP TELEFONU İLE İLETİLMESİ SEÇİL CAN
  3. http://www.sage.tubitak.gov.tr/tr/hizmetlerimiz/mobil-telemetri-test-hizmetleri

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir