suticencck

SÜT ÜRÜNLERİNE HASSASİYET GÖSTERENLER; LAKTOZ İNTOLERANSINIZ OLABİLİR!

LAKTOZ İNTOLERANSI

Süt içince rahatsız mı oluyorsunuz ? Uzun bir süre süt içmeyip sonra içtiniz ve şişkinlik mi hissettiniz? “Peki ama doğduğumuzdan beri beslenmemizin baş köşesinde olan sütün ne gibi zararı olabilir ki ?” diye sorguluyorsanız yazımı dikkatle okuyun.
Size, en yaygın metabolik emilim bozukluklarından biri olan laktoz intoleransından bahsedeceğim.

Laktoz İntoleransı Nedir?
Laktoz intoleransı, dünya nüfusunun yaklaşık % 75 inde gözlenen metabolizma bozukluğu hastalığıdır. Doğumdan itibaren beslenmemizin temel besini olan sütün içerisinde ” laktoz (süt şekeri)”  bulunur. Bazı bireylerde bağırsakta bulunan ve laktozu, glukoz ve galaktoza parçalayan laktaz enzimi eksikliği sonucu emilim gerçekleşmez. Emilimi gerçekleşmeyen laktoz, bağırsaklarda bakteriler tarafından parçalanır ve sonucunda hidrojen, karbondioksit ve metan gazları oluşur. Laktaz enzimi, kalıtsal nedenlerden dolayı doğuştan eksik olabileceği gibi, genlerde sonradan meydana gelen mutasyonlardan dolayı da sentezlenemeyebilir.

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?karinagrisi e1543858631952
Malapsorpsiyon sonucu oluşan gazlar;
• karın ağrısı
• kramp
• şişkinlik, gaz oluşumu
• diyare
gibi rahatsızlıklara sebep olur.
Diyete eklenen laktoz kaynağıyla birlikte görüldüğü için alerji ile karıştırılabilmektedir.

Laktoz İntoleransı Tanısı Nasıl Konur?
Bebeklerde doğuştan emilim bozukluğu varsa rahatsızlık, bebek süt emmeye başladığında sulu dışkılamayla kendini gösterir. Bebek sütten kesildiğinde durum düzelir. Yetişkinlerde ise kalıtsal olabileceği gastrointestinal kanalın viral ve bakteriyel enfeksiyonları ve diğer bağırsak sendromları sırasında da görülebilmektedir.

suticencck

Laktoz intoleransının tanısında kullanılan en kesin yöntem; intestinal biyopsi ile laktaz enzimi eksikliğinin tespit edilmesidir. Bu yöntem zor olduğundan genellikle diğer yöntemlere başvurulur. Bu yöntemlerden biri Laktoz tolerans testi; 50 gram laktoz alımı sonucu kan glukozunda artışa bakılarak diğeri ise laktoz hidrojen testi; laktoz alımından sonra nefesteki hidrojen ölçülerek tanı konulabilmektedir. diyete laktoz kaynağı alındığında rahatsızlık artar, diyetten çıkarılmasıyla şikayetler azalır.

Laktoz İntoleransı Varsa Nasıl Beslenmeli?

sütürünleriLaktoz başta süt olmak üzere peynir, ayran, kefir, tereyağı, dondurma gibi besinlerde bulunmaktadır. Çoğunlukla hasta bireyler bu besinleri tolere edememektedir. Bunların dışında endüstriyel kullanılan laktoz; pasta, krema, bisküvi, margarin gibi pek çok gıdada kullanılmaktadır. Bireyin olabildiğince laktoz yönünden sınırlı beslenme tarzı uygulaması gerekir. Soya sütü ve pirinç sütü gibi süt içermeyen ikame içecekler ise bu bireyler tarafından iyi tolere edilebilen gıdalar arasındadır. Gelişen teknoloji sayesinde laktozu kısıtlanmış veya laktozsuz birçok ürün bulunmakta ve artık bu ürünlere daha kolay ulaşılmaktadır. Laktoz intoleransı olan bireyler bu ürünleri tercih ederse yaşantıları daha kolay hale gelebilmektedir. Laktoz intoleransının semptomlarını azaltmada alternatif olarak probiyotik dediğimiz faydalı bakteriler de önem arzetmektedir. İntolerans gösterilen gıdaların diyetten çıkarılması dışında kesin bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Bu sebeple, bireylerin uygun bir diyetle beslenmeleri büyük önem arz etmektedir.
Her bireyin hassasiyet derecesi farklı olduğu gibi her laktozlu besin için de bireyi olumsuz etkiler diyemeyiz. Sonuç olarak her bireyin metabolizması kendine özgüdür ve beslenme tarzını yine kendisi belirler. Böyle bir rahatsızlığa sahipseniz; doktor ve diyetisyen eşliğinde kendinize özgü beslenme tarzını belirleyerek uygulamanız, hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Sağlıcakla…

Dyt. Merve Nur Gizlici

KAYNAK
Alphan M.E. ve diğ. 2014. GIS hastalıkları ve beslenme tedavisi, Hastalıklarda Beslenme Tedavisi 2.baskı. 560-2
Akoğlu, A., Oruç, M., 2018. Metabolik gıda intoleransları. Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22(2): 284-295

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir