4643 postures1 300x215 1

POSTÜR

Postür (Duruş) Ne Demektir?

Postür kavramı,tıbbi terminolojide yer alan bir kavram olarak; vücutta bulunan her uzvun,her organın ve her bölgenin vücut bütünlüğü baz alındığında olması gereken yerde, sağlıklı anatomik konumda bulunması durumudur. Kısaca ifade etmek gerekirse, kişinin doğru (düz) duruşu denebilir.  Postür bazı etkenlere bağlı olarak geçici veya kalıcı (rijit) olarak bozulabilir. Buna ”Postüral Bozukluk” denir. Postüral bozukluk olması halinde, kişi ideal vücut pozisyonlarına ulaşmakta oldukça zorlanır ve hatta rijit bozukluklarda bunu başaramaz. Fiziksel bir rahatsızlık olan bu durumda, ideal vücut duruşunda bir takım bozulmalar, sapmalar ve anormallikler görülür. Bu tür bozukluklara genellikle bazı zorlayıcı sıkıntılar eşlik eder. Bel,sırt ve boyun ağrıları bu sıkıntılardan bazılarıdır ve halk arasında oldukça sık görülür.

posturrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

Postür Çeşitleri ve Görevleri

Kişinin duruşuyla alakalı olan postürün iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler, aktif postür ve de inaktif postür olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanı sıra, aktif postür de kendi içerisinde 2 farklı çeşide ayrılmaktadır. Aktif postürün çeşitleri ise, statik ve de dinamik postür olarak tıp literatürüne girmişlerdir. En kısa haliyle vücut duruşu olarak adlandırılan bu kavram, türlere ayrılırken vücudun hareket halinde olduğu ve olmadığı zamanlar dikkate alınmıştır. Öyle ki, inaktif postür vücudun pasif halde olduğu uyku ve de dinlenme anlarında vücudun pozisyonlarını kapsamaktadır. Kişinin yani vücudun hareket halinde olduğu durumlara ise, postüral durum denilmektedir. Aktif postür, postüral durumları kapsar. Aktif postürün alt dallarından birisi olan statik postürde, vücutta yer alan kasların karşı koyulamaz güç olan yer çekimine karşı gerilme durumları yer almaktadır. Bir diğer tür olan dinamik postürde ise, vücudun hareket etme amacıyla aldığı duruşlar ele alınmaktadır. Bu noktada, vücudun hareket etmesi esas alınmaktadır.

Doğru Postür Nasıl Olmalıdır ?

Kas iskelet sisteminde bir zorlanmaya sebep olmayan, vücudun normal eğriliklerinin korunduğu, eklemlere uygulanan kuvvetlerin dengeli dağıldığı duruşa normal postür yada normal duruş denilir. Doğru postur baş ve göğüs dik, çene, karın ve kalça içe çekik, dizler düzgün ve ayak araları 15 cm aralık olacak şekilde ayakta durmaktır. Doğru posturde kaslar arasında dengeli bir bağlantı vardır. Bu da omurga üzerine binen yükü azaltır.

 

posturrrrrrr

 

Kötü Postüre Neden Olan Faktörler Nelerdir?
  • Obezite
  • Gebelik
  • Yaşlanma
  • Kas zayıflıkları
  • Yüksek topuklu ayakkabılar
  • Gergin kaslar, azalmış fleksibilite
  • Kötü çalışma koşulları
  • Yanlış oturma ve ayakta durma alışkanlıkları
  • Uyku bozuklukları
  • Emosyonel durum bozuklukları

4643 postures1 300x215 1

 

Postür Bozukluğunda Tedavi

Kişinin duruş bozukluğu olarak tanımlanan postür bozukluğunun çeşitli tedavi yöntemleri ve önleme teknikleri vardır. Bu yöntemler bozukluğun çeşidi ve derecesine göre değişkenlik gösterir.Duruş bozukluğu, fiziksel bir rahatsızlık olarak değerlendirildiği için, fizik tedavi adı verilen tıp alanı bu durumun tedavisinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Postür bozukluğu ileri veya hafif derecede olabilir. Hafif derecede olması durumunda cerrahi dışı yöntem ve metodlarla tedavi başlar ve koruyucu Fizik Tedavi uygulamaları yapılabilir. İleri derecede olması durumunda ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur.

Fiziksel bir rahatsızlık olması ve de kişinin günlük yaşamını etkilediği için postür bozukluğu ciddiye alınmalı ve de olabildiğince erken tedavi sürecine gidilmelidir. Bu noktada, bu rahatsızlık ne kadar erken yaşta tespit edilirse, engellenmesi ve de tedavi süreci o kadar kolaylaşacaktır. Postüral bozukluğunun teşhisi içinse yapılması gereken tek şey, fizik tedavi ya da ortopedi uzmanına başvurmaktır. Böylece kişiye ilgili doktor tarafından postür analizi yapılır ve de kişide tıbben geçerli olan postüral bir bozukluk olup olmadığı anlaşılmaktadır.

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir