KLP e1549196690461

PACEMAKER (KALP PİLİ)

PACEMAKER (KALP PİLİ) NEDİR?

Kalbin düzenli olarak kasılıp gevşemesi ile kan vücudumuzda dolaşmaktadır. Düzenli dolaşımın sağlanabilmesi için bir uyarıya ihtiyaç vardır, bu uyarı da kalbin özel iletim sistemi tarafından sağlanır.
kaalp
Ne yazık ki, doğal kalp pili arızalanabilir ve bu da anormal kalp atışlarına (aritmi) neden olabilir. Kalbin ritim ve iletim sisteminin bozulmasına yol açan bir takım hastalıklar vardır; koroner arter hastalığı, kalp krizi, hipertansiyon,kalp kapak hastalıkları,kalıtsal hastalıklar, açık kalp ameliyatı sonrası,bazı ilaçlar ve yaşlılık.Bunların yanında sebebinin belirlenemediği durumlar da söz konusudur.

Kalp pili, doğal düzenleyici mekanizmaları bozulduğunda insan kalp atışını düzenleyebilen elektronik bir medikal cihazdır. Göğüs boşluğuna cerrahi olarak yerleştirilmiş küçük bir cisimdir ve kalbe doğrudan temas eden elektrotlara sahiptir.

kaaalp3

Kalp pilleri şunları yapabilir :
-yavaş kalp ritmini hızlandırır,
-anormal veya hızlı bir kalp ritmini kontrol eder,
-kalbin üst ve alt odalarındaki elektriksel sinyalleşmeyi kontrol eder,
-kalbin elektriksel aktivitesini ve kalp ritmini izleyebilir,kaydedebilir.

                        KLP

Geçici kalp pili;
Geçici pacemaker’lar bazı problem tiplerini kontrol edebilir. Kalp krizinden veya kalp ameliyatından sonra geçici bir kalp pili kullanılır.

Kalıcı kalp pili;
Kalıcı pacemaker’lar ileri derecede gelişmiş teknoloji ürünleri olup kalbin çalışmasını sürekli hissederek gereğinde devreye girerler. Böylece hastanın kalp hızı yavaşlamasından dolayı bayılma, fenalık, baş dönmesi, nefes darlığı gibi yakınmaları ortadan kalkacağı gibi yaşam niteliği de düzelir.

KALP PİLİ NASIL ÇALIŞIR?

kalppppp

Bir kalp pili, bir pil, bilgisayarlı bir jeneratör ve uçlarında sensörlü tellerden oluşur. (Sensörlere elektrot denir.). Elektrotlar, kalbinizin elektriksel aktivitesini algılar ve kablolar üzerinden verileri jeneratördeki bilgisayara gönderir.

Kalp ritminiz anormalse, bilgisayar jeneratörü kalbe elektrik sinyalleri göndermesi için yönlendirir.Bilgisayar kalbinizin elektriksel aktivitesini ve kalp ritmini kaydeder,doktorunuz bu kayıtları kalp pilinizi ayarlamak için kullanır.
KP
Kalp pilinin devreye girmesini gerektiren en düşük hız her hastanın bünyesine göre doktor tarafından belirlenir ve cihaz buna göre programlanır. Bunun dışında ruhsal ve fiziksel duruma göre kalbin atım hızının azalıp çoğalması gerekebilir.

Bugünkü cihazlar bu amaç için oldukça gelişmiş elektriksel tanı ve tedavi yeteneklerine sahiptir. Ortalama 5-6 yıl pil ömrü vardır, tükendiğinde bu kez pilin sadece jeneratörü değiştirilecek, tellere dokunulmayacaktır.

KAYNAK;
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/pacemakers
www.madehow.com/Volume-3/Pacemaker.html
-Türk Kardiyoloji Derneği

10 thoughts on “PACEMAKER (KALP PİLİ)”

  1. Yazılarınızı paylaştığınız bir bilim dergisi vs var mı? Eğer yoksa yazmanızı tavsiye ederim çünkü yazdıkça kullandığınız dil daha da gelişir ve insanlar doğru bilgiler bulabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir