6. skulls

KSERORADYOGRAFİ NEDİR?

Kseroradyografi Yöntemi

Yumuşak dokuların daha iyi görüntülenmesi amacıyla geliştirilmiş radyolojik bir yöntemdir. X-ışını, imaj reseptörü olarak röntgen filmi yerine, üzeri selenyum tabakası ile kaplanmış ve elektriksel olarak şarj edilmiş alüminyum plaka üzerine düşürülmektedir.

1938 yılında Chester Floyd CARLSON tarafından keşfedilmiştir. Karanlıkta yalıtkan bir madde olan selenyum, ışık veya x-ışınlarına maruz kaldığında, iletken özellik kazanır. Karanlıkta yüksek gerilim altında Şarj edilen selenyum ışık geçirmez bir kasete konularak x-ışınlarıyla pozlandırıldığı zaman, levhanın x-ışınına maruz kalan bölgeleri deşarj olur. Levhayı etkileyen radyasyon enerjisiyle doğru orantılı olarak selenyumdaki elektriksel yükün bir kısmı, kaybolmayan elektriksel yükün etkisiyle selenyum üzerinde gizli bir imaj oluşturur. Üzerinde gizli imaj oluşturulmuş selenyumlu levhalar üzerine toz partiküller püskürtülür. Böylece levhanın deşarj olamayan kısımlarına bu toz parçacıkların yapışmasıyla gözle görünür görüntü elde edilmiş olur. Bu incelemenin en önemli avantajı görüntü kalitesi ve yumuşak doku planlarının kontrast rezolüsyonunun daha yüksek oluşudur. Alınan X-ışını dozunun daha fazla ve incelemenin pahalı oluşu yöntemin kullanımını sınırlamaktadır.

Xeroradioghraph

Bu resimde,  A radyografi ile çekilmiş film görüntüleri, B ise kseroradyografi ile çekilmiş görüntülerdir.

 

Smithsonian Enstütisi’nin Malzeme Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde Santos: Substance & Soul (Madde ve Ruh) adlı sergisindeki fotoğraflar kseroradyografi ile  sergilenmiştir. Yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edilmiştir. İşte o fotoğraflardan bazıları:

scmre08 2   scmre08 8

San José : Saint Joseph  Santo Niño Santero 19th century, New Mexico

scmre02 1  scmre02 9

Pastor con Cordero : Shepherd with Lamb 18th century, Ecuador

scmre11 1  scmre11 2

La Mano Poderosa : The Powerful Hand 19th century, Puerto Rico

scmre12 1  scmre12 4

El Milagro de Hormigueros : The Miracle of Hormigueros 20th century, Puerto Rico

 

 

https://www.si.edu/mci/english/research/past_projects/santos_photo_gallery.html#Philippines

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir