Hastabaşı monitorü

HASTABAŞI MONİTÖRÜ

HASTABAŞI MONİTÖRÜ

Hastanın sağlık durumunu farklı fonksiyonlar sayesinde takip ederek bilgi edinmeyi sağlayan tıbbi cihazlara hastabaşı monitörü denir. Sağlık alanında gelişmeler sürekli artarak devam etmekte ve de hastabaşı monitörleri sağlık aleminde yerini, önemini hala korumaktadır. Pek çok fonksiyonu bir arada bir ekranda görmek ve önemli bilgiler edinmek bu cihaz sayesinde olağan.

Tıbbi cihazlar ile ilgili oynatma listemize göz atmayı ve kanalımıza abone olmayı unutmayın:

 

Hastabaşı monitörde hasta girişi(bilgileri) elektronik olarak yapılabilir. Hastanın ad, soyadı, protokol dosya numarası, yaşı, boyu, kilosu gibi bilgiler yetkili-görevli kişiler tarafından girilir.

Monitörde hem grafik (görsel) hem de nümerik (sayısal) trend özelliği bulunur. HBM ,şehir şebeke cereyanı ile çalışmakla beraber harici bataryası da bulunmalıdır. Trendler her parametre için 48 saate kadar görüntülenebilir. Cihazın ön panelinde güç, donma, susturma, nıbp, kayıt vb düğmeler bulunur. Ayrıca kontrol düğmesi menüde yer değiştirmeyi, kanallarda dolaşıp ilerlemeyi sağlar. Kontrol düğmesini kumanda gibi de düşünebiliriz (fonksiyon olarak).

hastabaşı monitörü

Cihazın arka tarafında Network probu(internet bağlantısı), Rezerve, Güç beslemesi, Topraklama terminali, Desteği tutturmak için delikler ve vida yuvaları bulunur.

Monitörün sağ tarafında TEMP probu soketi, NIBP probu soketi, SpO2 sensörü soketi, EKG kablosu soketi bulunur. İç bataryanın kapasitesi düşüktür.  Elektriksel güç olmadığında yani güç kablosu takılı olmadığında batarya seviyesi düştükçe ‘battery too low’ diye sesli alarm verir. Bataryada iz veya fiziksel sorun varsa değiştirimelidir.

 hastabaşı monitörü

Ölçümler :

NIBP (harici kan basıncı ölçümü*tansiyon) için hasta koluna takmak üzere manşon gereklidir. EKG ölçümleri için hasta vücuduna EKG elektrotlarının takılması, hastanın CO2’i vücuttan atma oranını görmek için CO2 sensörü, vücut ısısı ölçümü için ısı probu, kandaki oksijen saturasyonunu ölçmek için parmak probu, bunların bağlantı kablosu, konnektör ve hortumları gereklidir.

Hastabaşı monitörünün gösterdiği işlevler şunlardır:

EKG / kalp atım hızı, ST segment analizi, Solunum sayısı, Sp02 (oksijen saturasyonu) ,  NIBP (Non-invaziv kan basıncı.), 2 Kanal IBP (invaziv kan basıncı), 2 Kanal sıcaklık

Cihaza ek olarak EtC02, Anestezik Ajan modülü , BIS  veya  Entropy modülü ve recorder (termal kaydedici) ünitesi de eklenebilir. Hastabaşı monitörü, ekranında aynı anda en az 6 (altı) dalga formu görüntülenebilmelidir.

hastabasi monitor cihazi

Hastabaşı monitörü cihazlarının sesli ve görüntülü alarmları verme kriterleri şöyledir:

EKG dalgasında QRS dalgası en az 4 saniye algılanmaz(görülmez) ise “asistoli”;

6 saniye içindeki toplam kalp atım sayısı 5’ten az olursa “bradikardi”;

8 saniyeden daha kısa sürede 17 veya daha fazla kalp atımı olursa “taşikardi”;

Sesli alarmda hastaya acil müdahale edilmesi gerekir.

Hastabaşı monitör verileri hastanenin verilerine kaydedilir ve hasta hakkında önemli bilgileri taşır, ihtiyaç halinde yeni müdahaleler için kullanılabilir.

 

Emniyet ve iş sağlığı tedbiri bu cihaz için de önemlidir. Elektriksel tehlikeye yol açmamak için cihaz hiçbir şekilde sıvı temizlik maddeleri ile temizlenmemelidir. Temizleme esnasından mutlaka cihazın AC güç kaynağı(elektriksel bağlantısı) ile olan bağlantısını kesilmelidir.

Kalp Akciğer Makinesi ile ilgili yazımıza da göz atabilirsiniz.

KAYNAKÇA

  1. https://ekilavuz.com/mindray-mec-1000-hastabasi-monitoru–4072eee7ce1773cd-21
  2. http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Hasta%20Ba%C5%9F%C4%B1%20Monit%C3%B6r%20Kurulumu.pdf

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir