GÖZ ÇİZDİRME (EXCIMER LASER)

Dünyaya açılan penceremiz diyebileceğimiz gözlerimiz, vücudumuzun en kıymetli organlarından biridir. Ancak birçoğumuz bu kıymetli organımızla bazı sorunlar yaşarız.

Genetik ya da sonradan oluşan bu rahatsızlıkların isimlerine pek çoğumuz aşinayız.Örneğin Miyopi cisimlerin retinanın tam üzerinde değil de önünde odaklanması sonucunda oluşan bir ‘uzağı net görememe’  hastalığıdır.Hipermetrop hastaları da ‘yakını’ net göremezler.Çünkü cisim retinalarının arkasında odaklanır.Bu iki hastalık aynı anda bir gözde olamaz  ancak Astigmatizm ikisinden biri ile görülebilir.Kornea yüzeyinin tam küresel olmaması nedeniyle oluşan astigmat yakını veya uzağı görmede bulanıklığa yol açar.Cisimler retinanın önünde veya arkasında birden fazla noktada odaklanır.Dolayısıyla karşımıza çıkan şekil asimetriktir.Astigmatizm düşük dereceli ise hastalar kırma kusurlarının farkında olmayabilirler.Derece yüksek ise hastalarda baş ağrısı bulanık görme ve şekil bozukluğu görülür.

Bu göz kusurlarına sahip insanlar genellikle gözlük kullanırlar.Tedavisi içinse lazer etkin bir çözümdür.Birçok tedavide olduğu gibi lazer ile tedavide de çeşitli yöntemler vardır.Biraz fikir sahibi olmaya ne dersiniz?

about company

EXCİMER LAZER TEDAVİSİ

Excimer laser tedavisi 20 yılı aşkın bir süredir kırma kusurlarının tedavisinde başarı ile uygulanan bir yöntemdir.Halk arasında Göz Çizdirme olarak da bilinen Excimer laser , Ar F gazı kullanarak 193 nm dalga boyunda ultraviole ışık üreten bir cihazdır.Burada oluşan laser ışını hedeflenen dokuyu istenilen kalınlık ve genişlikte ortadan kaldırır böylece göz’ün en dışında bulunan kornea tabakasında kalıcı bir değişim meydana gelerek miyop, hipermetrop ya da astigmatın tedavisi gerçekleşmiş olur. Lasik, Femtolasik Lasek ve PRK Excimer laser tedavisinin değişik uygulanma biçimleridir.

LASIK

LASIK odaklanma kusurlarının tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir.18 yaşını dolduran ve son 1 yılda gözlük numarasında değişim olmayan hastalar bu tedaviye adaydır.Lasik uygulanabilmesi için göz’deki kırılma kusurunun ve göz’ün yapısının uygun olması gerekmektedir.Bu amaçla tüm aday hastalara ayrıntılı bir göz muayenesinin yanı sıra kornea tabakasının özelliklerini gösteren bir dizi tetkik uygulanır.

LASIK ile 12,0 dereceye kadar miyop i 6 dereceye kadar hipermetrop ve astigmat tedavi edilebilmektedir. Lasik öncesinde kontakt lens kullanımına ara verilmesi önemlidir.

FEMTO LASIK

Femto LASIK tedavisinde, standart LASIK’te kapakçık kaldırmak için kullanılan otomatik alet kullanılmamaktadır. Kapakçık hazırlanması da, “Femtosaniye lazer” denilen başka bir lazerle olmaktadır. Bu yöntem ile özellikle korneası ince olan, gözü küçük olan ve daha önce operasyon geçirmiş hastalarda planlanan çap, kalınlık ve derinlikte kapakçık hazırlayabilme imkanı vardır. Femto LASIK tedavisinde lazer ile hazırlanan kapakçık stabil olmakta ve ameliyat sonrası kapakçığın kornea yüzeyine tutunarak iyileşmesi daha iyi olmaktadır.

Femto LASIK tedavisinde astigmat, miyop ve hipermetropinin tam olarak düzeltilmesi hedeflenmektedir. Ameliyat sonrası 0,50’nin altındaki değerler başarılı olarak yorumlanır ve hastanın gözlük takmasına gerek yoktur.

Korneada yapısal bozukluk varsa (keratokonus, korneanın genetik olarak bulanık olması anlamına gelen kornea distrofisi, vb), Kornea kalınlığı ameliyat için yeterli değilse, Şiddetli göz kuruluğu hastalığı ya da, Göz tansiyonu (glokom) varsa Femto LASIK uygulanamaz.

I-LASIK

Lazerle göz çizdirme ameliyatının bir çeşidi olan i-LASIK, Femtosaniye Lazer ve Excimer Lazer cihazları ile yapılır ve şu durumlarda uygulanır:

Yüksek astigmatizma,Korneada aberasyonların olması (göze giren ışık demetinin miyopi, hipermetropi veya astigmatizma gibi düzenli kusurlar dışında kalan korneadaki düzensiz kusurlara bağlı sapması),LASIK sonrası gözde numara kalması,Kişinin daha önce katarakt, kornea nakli gibi göz ameliyatı geçirmiş olması..

Yüksek astigmatizma ve kornea aberasyonlarında standart LASIK tedavisi, bu göz kusurlarının olmadığı hastalara kıyasla ameliyat sonrası daha düşük görme kalitesine neden olabilmektedir.

Günümüzde Wavefront teknolojisi ile  bu aberasyonlar analiz edilmektedir.Lazerin uygulanacağı cihaza bu bilgiler entegre edilerek aberasyonların giderilmesi sağlanmaktadır.Bu sayede i-LASIK ile yüksek astigmatizma ve kornea aberasyonu olan kişinin gözlüksüz veya kontakt lenssiz görme seviyesinin artırılmasının yanında, görüş kalitesi de artırılmaktadır.

i-LASIK tedavisinde astigmat, miyop ve hipermetropinin tam olarak düzeltilmesi hedeflenmektedir. i-LASIK yöntemiyle göz lazer ameliyatı sonrası 0,50’nin altındaki değerler başarılı olarak yorumlanır.

Korneada yapısal bozukluk varsa (keratokonus, korneanın genetik olarak bulanık olması anlamına gelen kornea distrofisi, vb), Kornea kalınlığı ameliyat için yeterli değilse, Şiddetli göz kuruluğu hastalığı ya da, Göz tansiyonu (glokom) varsa i-LASIK uygulanamaz.

PRK

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi kırma kusurları olan fakat korneanın LASIK tedavisi için yeterli kalınlıkta olmadığı hastalarda PRK, uygulanabilecek diğer bir tedavi yöntemidir.

PRK tedavisinde kornea yüzeyindeki epitel tabaka kazınır ve excimer lazer altta kalan dokuya uygulanarak kornea yeniden şekil verilmektedir.PRK’nın uygulanması için detaylı bir göz muayenesine ihtiyaç vardır.  Kornea dokunuzun kalınlığı,eğimi gibi parametreler değerlendirilerek ameliyata engel teşkil edecek bir durum olup olmadığı saptanır. Günümüzde miyopide yaklaşık 6,astigmatizmada 2 ve hipermetropide 2 numaranın altında kırma kusurlarına PRK ile müdahele edilir.

Temelde lazer tedavisi hakkında kısa bilgilere sahip olduk.Yine de en doğru kararı doktorunuz verir.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM…

WNkw

KAYNAKÇA

http://www.gozvakfi.com

https://www.acibadem.com.tr

3 thoughts on “GÖZ ÇİZDİRME (EXCIMER LASER)”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir