doppler ultrasonografi

DOPPLER ULTRASONOGRAFİ

DOPPLER ULTRASONOGRAFİ

Ses dalgaları kullanılarak elde edilen görüntüleme yöntemine Ultrason denir. Ultrasonda kullanılan ses dalgalı yüksek frekanslı ve insan kulağının  duyamayacağı bir dalgadır. Ultrasonun prob ucundan gönderilen ses dalgalarının her bir organ ve dokuda farklı şekilde yansıyarak dönüp görüntü oluşturması Ultrasonun çalışma prensibidir. Probun algıladığı ses dalgaları bir tür bilgisayar işlemcisi sayende işlenerek görüntü verir. Elde edilen bu görüntü monitörden izlenilir. Bütün tıp branşlarında bu cihaz oldukça kullanışlı ve kolaylaştırıcıdır.

Biyomedikal mühendisliği ile ilgili oynatma listemizi de izleyebilirsiniz:

images
Ultrasonografinin birçok çeşidi vardır. Bunlardan biri de Doppler Ultrasonografidir. Doppler Ultrasonografinin normal Ultrasonografiden farkı ise Doppler Ultrasonografinin kan akımını görüntüleyebilmesidir.

Seramik diskten oluşan problar vücuttan alınan ses dalgalarını elektrik enerjisine çevirerek görüntü oluşmasını sağlarlar. Doppler Ultrasonografinin temeli görüntülenen bölgedeki damarlarda bulunan hareketli elementlerden yansıyan sesin meydana getirdiği frekans değişiklikleri ölçülerek kan akımını görüntülemektir. Doppler Ultrasonografinin bir türü olan renkli Doppler de kan akışı renkli görüntülenir. Renklerde oluşan değişikliklerle kanın yönü ve şekli görüntülenir. Kırmızı ve mavi renkler kullanılır. Doppler Ultrasonografi sayesinde damardaki kan akışını, kan miktarını,  damardaki tehlikeye yol açacak tıkanıklıkları belirlenir.

Damarlardaki kan hücrelerinin hızı Doppler kayması ile alakalıdır. Doppler Ultrasonografide transduserden çıkan ultrason sinyali, kan hücresine ulaşır ve ordan yansıyarak transdesura gelir. Sesin transdesurden çıkış frekansı ile kan hücrelerinden yansıyıp transdesure geliş frekans arasındaki fark doppler kaymasını verir. Bu sayede kan akımının hızına da ulaşabiliriz.

Dopplerin ayrıca çok tercih edilmesinin nedenleri ; zararlı ışın içermemesi, anında sonuç vermesi, taşınabilir olması ve ucuz olmasıdır.

Diğer blog yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir