anne sutu emzirme saglikli beslenme

ANNE SÜTÜ VE BESLENME

 

anne sutu emzirme saglikli beslenme

Süt çocuğun beslenmesinde büyüme ve gelişmesinin  oldukça önemli olmasını sağlayan beslenme şekli anne sütüdür. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ilk 6 ay anne sütü devamında diğer aylarda anne sütü ve ek gıda önermesinin yanı sıra 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmeye devam etmesini vurgulamaktadırlar.
Anne Sütünün Bileşimi

Kolostrum dediğimiz doğumdan sonra ilk 5 günde salgılanan süt, sonrasında 15. güne kadar geçiş sütü ve çocuk sütten kesilene kadar da olgun süt salgılanır.Anne sütünde en yüksek bulunan aminoasit glutamik asit ikinci sıradaki aminoasit taurindir. Kalorisinin büyük bir kısmı ise yağlardan gelir. Anne sütü büyüyen dokuların enerji ihtiyaçları karşılanır.Anne sütü şekeri laktozdur. Laktoz beyin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bileşeni ise galaktoz ve glukozdur.

Tamamlayıcı Beslenme

Anne sütünün tek başına yetmediği dönemde besinler ile gereksinimlerini karşılamak amacıyla anne sütü ile birlikte anne sütü dışındaki gıdaların verilmesidir. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli bebekler, 6 ay sonrasında ek gıdalara geçilmelidir. Bu dönemde anne sütü bırakılmamalı çocuğun gereksinimine ayına göre uygun beslenme oluşturulmalıdır. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları verilerine göre ek gıdaya erken başlama 2008 yılında ülkemizde %8 iken 2013 yılında bu oran %13 e çıkmıştır.2006 yılında yapılan çalışmalarda annelerin sosyal ekonomik ve çevresel faktörlerin etkisi ile de ek gıdaya başlamada etkili olduğunu belirtiyor.Yine 2014 de yapılan araştırmalarda annelerin %84.5 i ek gıdaya başlamada sağlık personellerinden yardım alınması gerektiğini belirtmiş.Tamamlayıcı besinler 17. haftadan önce başlanmamalı 26. haftadan sonraya sarkmamalıdır. Bebeğin ilk 4 ayda yutma refleksi zayıftır. Anne sütünün 6. aydan sonra tamamlayıcı besin olmadan verilmeye devam edilmesi durumunda enerji açığı ve malnütrisyon gelişir. Erken ek gıdaya başlanması halinde de obezite riski 6 kat daha artar.

Tamamlayıcı Beslenmede Kullanılacak Besinler

Ek gıdada amaç uygun vitamin ve mineral içermesidir. Başlangıçta besinler 6-7 ayda ezme şeklinde yumuşak kıvamda verilmelidir.Yoğurt, muhallebi, sütlaç, sebze çorbaları, beyaz peynir. 7-8 ayda püre şeklinde besinler verilmeli ve bebeğin çiğneme fonksiyonları izlenmelidir.8-12 ayda ise püre şeklinde besinler arttırılmalı, çatalla ezilmiş besinler de olabilir.Tam yumurta, baklagiller ezilmiş makarna, et, tavuk sebze çorbaları..Bu dönemde bebek besini ağzında döndürebilecek duruma gelir. Bir yaşına geldiğinde ise aile sofrasında oturabilir.Bebeğin sağlıklı beslenmesinde alması gereken besin grupları; baklagiller, tahıllar, süt ve süt ürünleri, hayvansal besinler, sebze ve meyvelerdir.

Tahıllar : Enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla aynı zamanda da lif kaynağı olarak kullanılırlar. B12 dışında B vitaminlerinden zengindir.Bebeğin anne sütü ile beslenirken tamamlayıcı besin olarak az miktarda buğday başlanması çölyak riskini %50 oranında azaltır.

Baklagiller : Protein içeriği yüksek kompleks karbonhidratlardır.Bebek beslenmesinde mercimek çorbası güzel bir tamamlayıcı besindir. Demirin biyoyararlılığını yükseltmek için kurubaklagil yemeklerinin C vitamini ile tüketilmesi önerilir.

Sebze ve Meyveler : Vitamin ve mineral bakımından oldukça önemli gıdalardır. Sebzelerde vitamin kayıplarını en aza indirmek için doğru pişirilme çok önemlidir ve mevsimine uygun tüketilmesi gerekmektedir.

Hayvansal Besinler : Tamamlayıcı beslenmede çinko, kalsiyum, B vitamini eksikliği yaşanan besinlerdir. Önlenmesinde hayvansal besinlerin önemi büyüktür. Yumurta yüksek protein içerir, alerjik olması nedeniyle 6. aydan önce önerilmez.

Süt ve Süt Ürünleri : Dünya Sağlık Örgütünün Önerisine göre inek sütüne bir yaşından erken başlaması otoimmün hastalıklara emin hazırlaması, yüksek protein içerdiğinden dolayı da alerjiye sebep olmasıdır.

 

Kaynak :

http://www.sbedergi.duzce.edu.tr/article/view/5000113314/5000160014

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir